Ik weet precies waar de angel zit

In de rubriek Pitch krijgen lezers die een nieuwe baan zoeken de kans zichzelf te pitchen. Promoot jezelf in 250 woorden.

Kandidaat

Naam: Marja Oomens (57)

Was: Opleidingsadviseur en opleider, zowel vanuit eigen bedrijf (9 jaar) als in loondienst (15 jaar)

Wil een baan als: Opleidingsadviseur en opleider, of een functie die daarop aansluit, in alle branches

Werkloos vanaf: 1 januari aanstaande, vanwege een reorganisatie

Salariseis: Idem als huidige salaris (4.500 euro bruto) of een niveau daaronder

Pogingen om werk te vinden: Schreef 17 sollicitatiebrieven en mocht één keer op gesprek komen. Benaderde mensen in haar netwerk.

Pitch

„Collega’s zeggen dat ik puur ben en dat ik scherp analyseer. Ik kan goed aanwijzen waar de angel zit en van daaruit de betrokkenen eigenaar maken van hun opdracht. Ik houd er niet van om knollen voor citroenen te verkopen. Voor modieuze onzin moet je mij niet vragen. Veel opleiders doen bijvoorbeeld alsof leren altijd leuk is. Dat is bedrog. Leren en ontwikkelen is voor 80 procent moeite doen en offers brengen. Leren is niet ‘fun’.

„Ik hou graag de realiteit voor ogen en zoek naar wat binnen de mogelijkheden haalbaar is. Daarin ben ik ondernemend, zorgvuldig en gedreven. Bij het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers (COA) merkte ik bijvoorbeeld dat leidinggevenden en medewerkers tegen asielzoekers niet over mogelijke terugkeer durfden te beginnen. Ik heb toen een training geschreven en gegeven om te leren hoe je zo’n ‘vertrekgesprek’ aanpakt. Je kunt er het beste gelijk bij aankomst over beginnen. Dat bleek een opluchting voor zowel medewerkers als asielzoekers. Het zorgde voor een ommezwaai in die organisatie.

„Ik heb veel ervaring en ik heb verschillende rollen vervuld. Toen de zorgplicht bij financiële instellingen werd ingevoerd, heb ik bijvoorbeeld bij twee grote banken medewerkers getraind om die zorgplicht goed uit te voeren. En voor mijn huidige werkgever heb ik de mbo-opleiding ‘Assistent Voeding/Voedingsindustrie’ ontwikkeld voor Poolse uitzendkrachten, inclusief de exameninstrumenten. Met die opleiding hebben we de Nell Ginjaar-Maas-prijs 2010 gewonnen, de prijs voor succesvol werkend leren.”

Ben jij ook op zoek naar een baan en wil je jezelf graag pitchen? Of heb jij misschien de ideale baan voor Marja Oomens? Mail naar werk@nrc.nl

    • Adinda Akkermans