Ik ben de bourgondiër Verdienen Uitgeven

Een kijk in het huis(houdboekje) van Aart van Bergen. Foto: Peter de Krom

‘Ik kom rond als muzikant, gelukkig. Mijn band Crescent Double Quartet is het belangrijkste voor me, daarnaast heb ik een wat meer commercieel jazztrio waarmee ik op feestjes speel. En ik geef les. Het is een beetje rommelen: de ene keer heb je een goeie maand, dan weer een mindere. In de zomer zijn er bijvoorbeeld geen lessen en minder optredens. Maar ik hoef geen bijbaan te nemen, zoals veel andere muzikanten. Een aantal studiegenoten stopte na het conservatorium zelfs helemaal met de muziek. Ik vond het na mijn afstuderen dan ook spannend of het mij wel zou lukken.”

„Het gaat nu aardig, maar ik merk wel dat podia last hebben van de bezuinigingen. Ze boeken liever bekende acts waarmee ze zeker zijn van de kaartverkoop. En het is voor onze band moeilijker geworden om aan subsidie te komen, omdat er nu veel meer aanvragen worden ingediend.”

„Wat ik voor een optreden krijg, loopt uiteen: van 50 euro in de kroeg tot 350 euro op een bedrijfsfeest. Ik ben altijd de onderhandelaar van de band, dat vind ik leuk. Mijn vader had een meubelzaak; daar heb ik een beetje zakelijk leren denken en de kunst van het onderhandelen afgekeken. Soms geeft het me een kick als ik op een goede prijs uitkom.”

„Ik ben nu twee jaar afgestudeerd. In die tijd durf ik langzamerhand meer te vragen voor mijn optredens. Omdat ik merkte dat ik beter en professioneler werd. En mijn band kreeg afgelopen jaar best wat aandacht van de pers, ook daardoor kunnen we een hogere gage vragen.”