Hulp die niet echt helpt

APP

Beslist.nl Prijschecker

iPhone, gratis

Omdat ook Sinterklaas moet bezuinigen, heeft beslist.nl een app uitgebracht die de prijs van speelgoed vergelijkt. Sta je in de winkel, dan kun je er met de prijschecker een foto van maken om te zien waar dat artikel het goedkoopst wordt aangeboden. Het werkt bepaald niet vlekkeloos.

De app is wel simpel. Je opent hem en krijgt één grote knop voorgeschoteld: ‘Fotosearch’. Daar klik je op en vervolgens kun je iets fotograferen. Dat kan op drie manieren: maak een foto van het hele product, de productbeschrijving of de streepjescode. Die laatste optie kun je onmiddellijk weer vergeten. Bij drie van de vier testproducten – een prentenboek, het computerspel De Sims 3 en het kaartspel Koehandel – crasht de app bij het zien van de streepjescode. Bij de vierde, een setje oordopjes, is er geen match.

En wat is een ‘productbeschrijving’? De flaptekst van een prentenboek, de achterkant van een computerspeldoosje? Hoe dan ook: ook daarmee geen succes.

Het hele product op de foto zetten, ten slotte, werkt nog het best. Dat wil zeggen: het levert zoekresultaten op. Voor Koehandel toont de app daadwerkelijk een keurig lijstje met winkels met de prijs. Het prentenboek (het populaire Nederland van Charlotte Dematons) toont het juiste product, maar daarnaast ook andere boeken van dezelfde illustrator. The Sims 3 fotograferen resulteert in een lijstje met games die allemaal niet The Sims 3 zijn (en enkele Harry Potter-boeken).

De goedheiligman zal met deze app flink staan te hannesen in de winkel – zonder resultaat.