Honderden ontslagen in Rotterdamse thuiszorg

Het Rotterdamse thuiszorgbedrijf Faveo ontslaat noodgedwongen bijna al zijn medewerkers, meldt Novum. Het gaat om zo’n zeshonderd mensen, wat ruim 94 procent van het totaal is, zegt een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV.

De Rotterdamse thuiszorgorganisatie Faveo krijgt nu toch te maken met een massaontslag. Foto ANP / Roos Koole
De Rotterdamse thuiszorgorganisatie Faveo krijgt nu toch te maken met een massaontslag. Foto ANP / Roos Koole De Rotterdamse thuiszorgorganisatie Faveo krijgt nu toch te maken met een massaontslag. Foto ANP / Roos Koole

Het Rotterdamse thuiszorgbedrijf Faveo ontslaat noodgedwongen bijna al zijn medewerkers, meldt Novum. Het gaat om zo’n zeshonderd mensen, wat ruim 94 procent van het totaal is, zegt een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV.

De ontslagen zijn het gevolg van een herverdeling van de thuiszorg in Rotterdam. Faveo verloor in bijna alle deelgemeenten de aanbesteding, waardoor in april honderden mensen op straat staan. De andere partijen willen de werknemers niet overnemen, terwijl dat wel in hun cao staat.

Abvakabo houdt de gemeente Rotterdam verantwoordelijk, die de thuiszorg goedkoper heeft aanbesteed. Volgens de Abvakabo is de aanbesteding niet goed gegaan, maar de gemeente zegt dat het niet haar taak is om naar eventuele ontslagen te kijken. Faveo wil nog niet reageren.

Van het voorjaar kondigde de thuiszorgorganisatie ook al een massaontslag aan bij het UWV, maar na tussenkomst van de bonden en een staking door het personeel werd dat uitgesteld. Het bedrijf wilde toen het personeel ook al 20 procent minder salaris betalen, vooruitlopend op het nieuwe contract met de gemeente.