Hollande dreigt met nationalisatie ArcelorMittal als banen verloren gaan

Frankrijk dreigt een staalfabriek van ArcelorMittal in het noordoosten van het land te nationaliseren als daar banen zouden verdwijnen. President François Hollande bevestigde gisteren, net voor een gesprek met topman en grootaandeelhouder Lakshmi Mittal, dat „tijdelijke nationalisatie” van de vestiging in Florange „deel uitmaakt van de discussie”.

De ontmoeting volgde op een publieke uitbarsting van minister Arnaud Montebourg van Herindustrialisatie. In zakenkrant Les Echos zei Montebourg maandag dat hij ArcelorMittal „niet langer wil in Frankrijk” omdat het bedrijf Frankrijk „niet gerespecteerd” had.

ArcelorMittal wil twee hoogovens in Florange, nabij Metz, sluiten. Daarbij zouden 629 van de 2.700 werknemers hun baan verliezen. Tot zaterdag heeft de Franse overheid de tijd gekregen om een koper voor de ovens te vinden. Maar volgens Montebourg is alleen belangstelling voor een overname van de volledige operatie. Mittal gaat daar niet mee akkoord.

In een summiere verklaring liet het Elysée gisteravond na het gesprek van Mittal en Hollande weten dat „discussies worden voortgezet”.

De nood is hoog, bleek uit nieuwe cijfers over de Franse werkloosheid. Die heeft volgens het ministerie van Arbeid het hoogste niveau in bijna vijftien jaar bereikt. Alleen al in de maand oktober kwamen er 45.400 werkzoekenden bij. Centraal thema van de verkiezingscampagne van Hollande was een revitalisatie van de Franse industrie teneinde banen te behouden.

Links en rechts reageerden positief op het plan om de staalfabriek in Florange te nationaliseren, totdat een koper is gevonden. Maar volgens burgemeester Boris Johnson van Londen, waar ArcelorMittal zijn hoofdzetel heeft, lijkt het land „overgenomen door sans-culottes”, naar de radicale arbeidersklasse uit de tijd van de Franse Revolutie. Hij heette bedrijven die naar Londen willen uitwijken van harte welkom.