Hiddink zinspeelt op afscheid als coach

De kans is groot dat Guus Hiddink aan zijn laatste seizoen als voetbaltrainer bezig is. „Ik denk niet dat ik volgend jaar nog coach ben. In principe is dit mijn laatste jaar”, zei de 66-jarige coach van de Russische club Anzhi Makhachkala gisteren tegen de NOS. „Dit zou best wel eens mijn laatste club kunnen zijn.”

Hiddink staat naar eigen zeggen nog altijd met plezier op het veld, maar zegt het langzamerhand wel genoeg te vinden. „Het blijft altijd kriebelen, ik heb nog genoeg energie om op het veld te staan. Maar op een gegeven moment moet je oppassen dat je jezelf niet te veel blijft herhalen”, zei de oud-speler van PSV en De Graafschap en trainer van onder meer PSV, Fenerbahçe, Valencia, Real Madrid en Chelsea.

Hiddink, die een aflopend contract heeft bij Anzhi Makhachkala, ziet voor zichzelf nog wel een rol in het voetbal weggelegd. „Ik wil wel iets gaan doen in het begeleiden van jonge trainers en spelers. Over hoe je omgaat met zaken in het voetbal en het plannen van een carrière. Maar dat zal dan niet bij een club zijn.”

Hiddink – ook succesvol als bondscoach van Nederland, Zuid-Korea, Australië en in minder mate Rusland en Turkije – boekte als clubtrainer zijn grootste successen bij PSV. Die club behaalde onder zijn leiding, die twee perioden besloeg, onder andere zes landstitels en de Europa Cup I in 1988. In 2005 bereikte Hiddink met PSV de halve finale van de Champions League.

Als bondscoach bereikte Hiddink met Oranje (1998) en Zuid-Korea (2002) de halve finales op het WK. Met Australië werd hij in 2006 ongelukkig uitgeschakeld in de achtste finales door de latere wereldkampioen Italië.

Met Rusland bereikte hij ten koste van Oranje de halve finale op het EK in 2008, maar wist hij zich niet te plaatsen voor het WK in 2010. Met Turkije overkwam hem hetzelfde voor het EK in 2012.