Helft asielzoekers tentenkamp wacht ontruiming niet af en vertrekt

Foto ANP / Koen van Weel

De helft van de honderd uitgeprocedeerde asielzoekers die in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp zitten vertrekt morgen vrijwillig en wacht de ontruiming van aanstaande vrijdag niet af. Dat heeft de NOS vanavond gemeld.

Alle Somaliërs uit het kamp, ongeveer de helft van alle asielzoekers die er zitten, gaat in op het aanbod van burgemeester van der Laan om gedurende een maand gebruik te maken van de daklozenopvang. De andere asielzoekers blijven vermoedelijk tot het kamp vrijdag ontruimd wordt. Zij hebben gezegd zich “lijdzaam” te zullen verzetten.

De asielzoekers die blijven hebben burgers die zich solidair willen tonen opgeroepen morgen naar het kamp te komen. Ook zouden de asielzoekers sympathisanten in de nacht van donderdag op vrijdag slaapplaatsen willen aanbieden. Van der Laan heeft acties rond het kamp verboden.

Rechter vindt ook dat kamp moet verdwijnen

De asielzoekers bivakkeren in het kamp sinds eind september. Ze willen niet terug naar hun land van herkomst, omdat ze daar naar eigen zeggen hun leven niet zeker zijn. In het kamp staan 25 tenten, waaronder drie grote slaaptenten en een proviandtent.

De rechter bepaalde vanochtend dat de asielzoekers hun tentenkamp moeten opdoeken. Omwonenden ervaren overlast en de geestelijke en lichamelijke gezondheidstoestand van de demonstranten baren zorgen. Het kamp wordt bovendien steeds groter, wat in strijd is met de voorwaarden waaronder Van der Laan het tentenkamp eerder tijdelijk heeft toegestaan.

    • Pim van den Dool