Groeiend Republikeins verzet tegen Susan Rice

Een conflict tussen de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Susan Rice, en een aantal Republikeinse senatoren is gisteren verder geëscaleerd. De senatoren, onder wie oud-presidentskandidaat John McCain, dreigen de mogelijke nominatie van Rice als minister van Buitenlandse Zaken te blokkeren. Ze verwijten Rice dat ze onjuiste verklaringen heeft gegeven over de toedracht van de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi, in september.

Rice bezocht gisteren de drie senatoren om hen ervan te overtuigen dat onjuiste informatie van de inlichtingendiensten haar er aanvankelijk toe gebracht had te zeggen dat het geen terroristische aanslag was. Maar de Senatoren raakten er alleen maar sterker van overtuigd dat de regering van president Obama de aanval in Benghazi opzettelijk wilde afdoen als een uit de hand gelopen protest tegen een anti-islamfilm. Een terroristische aanslag zou vlak voor de verkiezingen slecht uitkomen.

„De zorgen die ik had zijn alleen maar toegenomen”, zei senator Lindsey Graham na het gesprek met Rice. McCain voegde toe dat Rice in interviews onjuistheden heeft verspreid op een moment dat er al voldoende bewijs was dat de aanslag in Benghazi geen spontane actie betrof.

Rice verklaarde na de bijeenkomst met de senatoren dat er fouten waren gemaakt, maar dat er geen opzet in het spel was. „Niet ik of iemand anders in de regering heeft ooit de intentie gehad om het Amerikaanse volk te misleiden”, zei de mogelijke opvolgster van Hillary Clinton.

Het is de vraag of de tegenstand van de drie Republikeinen de benoeming van Rice kan blokkeren. Als alle Democraten in de Senaat haar nominatie steunen, heeft Rice nog maar vijf Republikeinse stemmen nodig om minister te worden. Een andere kanshebber voor de post is ex-presidentskandidaat en senator John Kerry.