Google roept gebruikers op tot protest tegen Duitse wet

Google roept Duitse internetgebruikers op om te protesteren tegen een uitbreiding van het auteursrecht die de Bondsdag morgen behandelt. De nieuwe wet zou diensten als Google News, overzichtspagina’s met links naar nieuwsberichten, niet langer mogelijk kunnen maken.

Duitse uitgevers willen dat zoekmachines toestemming vragen voordat zij verwijzingen plaatsen naar nieuws op hun eigen websites. Zij hopen dat zij daarvoor een financiële vergoeding ontvangen. Door Google News, zeggen de uitgevers, lopen wij bezoekers en inkomsten op internet mis.

Google stelt dat een dergelijke uitbreiding van het auteursrechten internetgebruikers ernstig hindert en de innovatie op het web belemmert. ‘Verdedig jouw net’ heet de publiekscampagne die Google Duitsland gisteren is begonnen. Daarin vraagt het Amerikaanse internetbedrijf of gebruikers „ook in de toekomst willen vinden wat ze online zoeken”.

De organisatie van Duitse dagbladuitgevers vindt dat Google internetgebruikers misleidt. De belangenvereniging reageerde gisteren dat Google oude argumenten gebruikt en ongegrond angst aanwakkert. Volgens Google zitten grote uitgevers als Axel Springer (Bild) achter het nieuwe wetsvoorstel. De Bondsdag behandelt de wet morgenavond voor de eerste keer. Dat zou aanvankelijk uitsluitend schriftelijk gebeuren, maar na druk van tegenstanders vindt nu ook al een mondelinge behandeling plaats.

De besluitvorming in Duitsland wordt met grote belangstelling gevolgd door krantenuitgevers in onder meer Frankrijk, Italië en Nederland. In de eerste twee landen willen uitgevers, die grote concurrentie ondervinden van digitale media, dat zij ook een vergoeding krijgen als Google News linkt naar hun kopij. Nederlandse uitgevers wachten nog af.

Campagne Google Duitsland:google.de/campaigns/deinnetz