Europese Commissie: ‘diepgaande evaluatie’ Nederlandse economie

De Europese Commissie start een “diepgaande evaluatie” naar de Nederlandse economie. Aanleiding zijn “macro-economische onevenwichtigheden” in Nederland, zo liet de commissie vanmiddag weten.

Het Berlaymontgebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De Europese Commissie start een “diepgaande evaluatie” naar de Nederlandse economie. Aanleiding zijn “macro-economische onevenwichtigheden” in Nederland, zo liet de commissie vanmiddag weten.

De reden voor de evaluatie is de ongunstige schuldbalans van veel gezinnen. Zij hebben een zeer hoge hypotheek terwijl hun inkomsten dalen. Ook blijven de vooruitzichten voor de woningmarkt ongunstig en zal de economische groei naar verwachting afnemen, aldus de Europese Commissie. Op basis van de evaluatie besluit Brussel of de problemen zo ernstig zijn dat ingrepen noodzakelijk zijn.

Voor Nederland is het de eerste keer dat een dergelijke evaluatie wordt uitgevoerd. Behalve Nederland worden ook België, Bulgarije, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Hongarije, Malta, Slovenië, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk onderworpen aan een onderzoek.

De evaluatie is onderdeel van een waarschuwingsmechanisme dat het macro-economische en budgettaire toezicht in de Europese Unie moet versterken. Het is erop gericht om economische problemen tijdig te signaleren, maar Brussel kan ook ingrijpen. Het mechanisme is in het leven geroepen na het uitbreken van de Europese schuldencrisis.

De uitkomst van evaluatie wordt volgend voorjaar gepresenteerd. Landen die de aanbevelingen van de EC aan hun laars lappen, kunnen rekenen op een boete.