Ernst J.S. liet onnodig opereren

De zaak tegen ex-neuroloog Ernst J.S. breidt zich uit. Door zijn toedoen zouden ook nog patiënten ten onrechte zijn geopereerd.

Slachtoffers van neuroloog J.S. met hun advocaat (rechts) vlak voor de start van het proces vanochtend tegen hem. Foto Eric Brinkhorst

Van de 67-jarige ex-neuroloog Ernst J. S. was al bekend dat hij mogelijk tientallen verkeerde diagnoses heeft gesteld bij patiënten en hen medicijnen voorschreef. De rechtszaak daarover, volgens het Openbaar Ministerie de grootste medische strafzaak ooit, begon vanmorgen in Almelo. Vandaag maakte het Medisch Spectrum Twente (MST), waar de arts jaren heeft gewerkt, nieuwe feiten bekend: bij dertien van zijn patiënten zijn mogelijk onnodig neurochirurgische operaties of hersenbiopsies verricht.

Advocaat Frank van Gaal van de ex-neuroloog verzocht vandaag de mogelijk onnodig uitgevoerde neurochirurgische operaties te betrekken in de rechtszaak. Het Openbaar Ministerie liet weten daar niet voor te voelen, omdat in de negen dossiers waarop de zaak is gebaseerd geen sprake is van onnodige chirurgie.

De nieuwe feiten kwamen aan het licht na een publicatie van de Twentsche Courant Tubantia, vorig jaar. Die betrof een oud-patiënte bij wie in 1998 mogelijk onnodig een hersenbiopt van 12,5 kubieke centimeter was afgenomen. In reactie hierop stelde MST een intern onderzoek in naar 120 patiëntendossiers. De onderzoekers concluderen dat in dertien gevallen „vraagtekens te plaatsen zijn”.

Tien patiënten die mogelijk onnodig zijn geopereerd, ondergingen een ingreep vanwege tremoren, parkinson of dystonie. Bij vijf patiënten was sprake van een „ongebruikelijke indicatie”. In vijf andere gevallen is de diagnose achteraf herzien.

Bij de operaties zijn kleine beschadigingen aangebracht in de hersenen om trillingen te verminderen, of werden neurostimulators geïmplanteerd, een soort pacemakers die elektrische impulsen afgeven.

De dertien patiënten of hun nabestaanden zijn gisteren benaderd. Acht van hen wisten vermoedelijk nog niet dat zij behoren tot de gedupeerde patiënten van Ernst J.S.

De ex-neuroloog stelde vooral in de laatste acht jaar van zijn loopbaan in Enschede mogelijk tientallen verkeerde diagnoses. Hij zei tegen patiënten dat ze alzheimer, parkinson of multiple sclerose hadden, terwijl dat niet zo was. Hij was in die periode verslaafd aan medicijnen.