Eerste en Tweede Kamer worden niet verkleind

Ook het wetsvoorstel voor de verhoging van de griffierechten is van de baan.

Den Haag. De Eerste en de Tweede Kamer worden niet verkleind. Het kabinet heeft het wetsvoorstel om het aantal zetels in beide Kamers te halveren ingetrokken. De Raad van State oordeelde afgelopen zomer al negatief over het voorstel.

Ook een aantal andere wetsvoorstellen van het vorige kabinet worden ingetrokken, liet premier Mark Rutte (VVD) de Kamer gisteren weten. Voor een deel van de voorstellen geldt dat er waarschijnlijk geen meerderheid voor is in de Eerste Kamer, zoals de fel bekritiseerde verhoging van de griffierechten, het voorstel dat nu definitief van de baan is. Er zijn ook voorstellen ingetrokken om capaciteit vrij te maken voor de behandeling van andere wetsvoorstellen die over de bezuinigingen gaan.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei vrijdag al dat het kabinet haast wil maken met de bezuinigingsplannen. Alle bezuinigingen die 50 miljoen euro of meer opleveren moeten al in het eerste jaar worden voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Naast de verhoging van de griffierechten is ook het voorstel voor minimumstraffen voor recidive bij zware misdrijven van de baan. De afdrachtregeling van de SP, waarbij volksvertegenwoordigers een deel van hun inkomen aan de partij afdragen, blijft ongemoeid. En ook de Veteranenwet, waardoor dertigduizend extra militairen als veteraan worden aangemerkt, wordt ingetrokken. Novum