Dronken worden op een bedrijfsfeest? Niet slim

Een copywriter (40) uit Amsterdam heeft de volgende vraag: „In ons bedrijf hebben we een nieuwe medewerker. Op het jaarlijkse bedrijfsuitje bleek hij een nogal kwade dronk te hebben. In beschonken toestand beledigde hij collega’s. Hij gebruikte iets te vaak het woord kanker, terwijl een van ons net haar moeder aan kanker had verloren. Hij deelde drank uit op rekening van de zaak en zocht ruzie met mensen. Op de maandag daarna werd zijn proeftijd niet verlengd. Ik vraag me af: kun je iedereen er tijdens de proeftijd uitwerken en wat zijn de regels voor je gedrag op bedrijfsuitjes?”

Maar liefst 45 procent van de Nederlandse werknemers heeft zich wel eens misdragen op een bedrijfsborrel, bleek uit een peiling van carrièresite Monsterboard in 2011. „Drink heel weinig”, adviseert van Gertjan van Oldenborgh, carrièrecoach bij Monsterboard. „Je moet de kerstborrel en bedrijfsuitjes zien als werkgerelateerde aangelegenheid. Als je te veel drinkt, loop je de kans je te gaan misdragen. Of je gaat dingen tegen je baas zeggen die je niet wilt zeggen. Of als baas ga je dingen beloven die je niet kunt waarmaken. Het kan gezichtsverlies opleveren.”

Het bedrijfsuitje is werkgerelateerd, zegt ook arbeidsrechtadvocaat Marcus Draaisma van Palthe Oberman. „Misdragingen in privétijd moeten invloed hebben op het functioneren van een werknemer om tot ontslag leiden. De rechter is terughoudend met ontslag vanwege dat soort kwesties. In je eigen tijd moet je je kunnen uiten.”

Esther Bergsma van USG Juristen kent wel gevallen van ontslagen na het bedrijfsuitje. „Er is een zaak uit 2003 waarbij een werknemer tijdens het bedrijfsuitje onder invloed van drank seksuele toespelingen heeft gemaakt naar vrouwelijke collega’s en ook nog steltlopers heeft laten struikelen. De verhoudingen met collega’s waren zodanig beschadigd dat de rechter ontslag heeft verleend. Zo heeft defensie een zerotolerance-beleid ten opzichte van drugs, ook in privétijd. Militairen en politieagenten hebben een voorbeeldfunctie, ook in hun vrije tijd.”

Werknemers in hun proeftijd laten gaan, is makkelijker, aldus de juristen. „In je proeftijd ben je in feite vogelvrij”, zegt Marcus Draaisma. „Zolang het niet discriminatoir is, kun je mensen gewoon ontslaan omdat ze niet in het team passen. En dat is nogal logisch als de werknemer zich misdraagt in proeftijd.” Esther Bergsma: „Als de werknemer erom vraagt, moet er wel een reden worden geven, maar er staat geen sanctie op als je die reden niet geeft.”

Mocht het dan toch fout gaan op de borrel of het uitje, ga er dan niet vanuit dat de collega’s het vergeten, zegt Gertjan van Oldenborgh van Monsterboard. „Ga zo snel mogelijk met collega’s in gesprek en erken je fout. En durf je eigen grenzen te stellen. Het is juist een krachtig signaal als je na twee drankjes overstapt op Spa blauw.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carrière

    • Alex van der Hulst