Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Diederik Stapel: ik had een perfecte wereld gecreëerd

“Ik heb gefaald als wetenschapper.” Dat zegt Diederik Stapel in een reactie op het kritische eindrapport van de commissie-Levelt die zijn onderzoeksfraude onderzochten. “De waarheid was beter af zonder mij”, zegt hij tegen de NOS.

Het eindrapport van de commissie-Levelt naar de fraude van Diederik Stapel. De voormalig hoogleraar betuigde spijt in een reactie over wat hij deed. Foto ANP / Evert Elzinga
Het eindrapport van de commissie-Levelt naar de fraude van Diederik Stapel. De voormalig hoogleraar betuigde spijt in een reactie over wat hij deed. Foto ANP / Evert Elzinga Het eindrapport van de commissie-Levelt naar de fraude van Diederik Stapel. De voormalig hoogleraar betuigde spijt in een reactie over wat hij deed. Foto ANP / Evert Elzinga

“Ik heb gefaald als wetenschapper.” Dat zegt Diederik Stapel in een reactie op het kritische eindrapport van de commissie-Levelt die zijn onderzoeksfraude onderzochten. “De waarheid was beter af zonder mij”, zegt hij tegen de NOS.

Stapel voelt diepe spijt voor de pijn die hij anderen heeft aangedaan.

“Ik heb collega’s die in het volste vertrouwen met mij samenwerkten een rad voor de ogen gedraaid. Dat is verschrikkelijk. Ik voel veel verdriet, schaamte en zelfverwijt.”

De ontslagen hoogleraar vertelt dat hij een perfecte wereld had gecreëerd waarin nauwelijks iets mislukte en alles een succes was.

“De wereld was perfect; precies zoals verwacht, zoals voorspeld, zoals gedroomd. Op een vreemde naïeve manier dacht ik dat ik hier iedereen een plezier mee deed.”

Toen die illusie uit elkaar spatte, heeft Stapel zich naar eigen zeggen “stil” gehouden omdat hij de commissie niet voor de voeten wilde lopen.

Het afgelopen jaar probeerde hij bij zichzelf te onderzoeken waarom hij fraudeerde. Hij heeft professionele hulp gezocht, ging in therapie.

“Dankzij chemie en therapie heb ik stukje bij beetje mijn kwelgeesten in de ogen gekeken.”

Op aanraden van familie en vrienden hield hij een dagboek bij. Omdat zijn verhaal zich niet makkelijk laat samenvatten in “soundbites en nieuwszoekende interviews”, heeft hij zijn dagboekaantekeningen gebundeld in een boek, dat deze week uitkomt.

“Het boek geeft mijn verhaal de door mij gewenste ruimte.”

Stapel wil nu liever geen media-aandacht meer en gaat zich richten op de “verdere schoonmaak van zijn leven”. Ondanks de “littekens, teleurstelling en verbijstering” hoopt hij dat nu het eindrapport vandaag is gepresenteerd, alle betrokkenen een nieuwe fase in kunnen gaan.