Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

De Balie noemt hanenactie geen hoax, maar ‘het leek net een toneelstuk’

AMSTERDAM - Een aanhanger van een dierenrechtenorganisatie protesteert tegen het slachten van hanen bij een discussie over het eten van vlees in debatcentrum De Balie. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
AMSTERDAM - Een aanhanger van een dierenrechtenorganisatie protesteert tegen het slachten van hanen bij een discussie over het eten van vlees in debatcentrum De Balie. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Een groep protesterende dierenactivisten kon gisteren opgelucht ademhalen. Debatcentrum De Balie zag namelijk toch af van de hanenslachting op het podium. Was het dan een hoax? Absoluut niet, verzekert de organisatie. Toch lijkt het er verdacht veel op.

“We wilden de wet naleven”, gaf De Balie gisteren op als voornaamste reden van de staking van de slachting. De Nationale Voedsel- en Warenautoriteit oordeelde namelijk dat het onmogelijk was op het podium aan de hygiënevoorschriften te voldoen. Mocht De Balie de actie toch doorzetten, dan dreigde de NVWA met vervolging.

Een terecht besluit van het Amsterdamse debatcentrum, zou je kunnen denken. Maar het oordeel van NVWA was al veel langer bij De Balie bekend dan dat de organisatie deed voorkomen. Ondertussen stond de Partij voor de Dieren op haar achterste poten, verzamelden dierenactivisten zich haastig om last-minute demonstraties te plannen en brak er onder andere op Twitter een hevige discussie los.

‘Het lijkt wel een toneelstukje’

Zelfs toen een activiste zich hysterisch naar het podium begaf om de vermeende slachting te voorkomen, hield de organisatie de act in stand. “Deze kippen hebben een goed leven gehad”, suste directeur Yoeri Albrechts de vrouw. Maar de activiste leek enkel oog te hebben voor de slager en diens messenset, en stelde voor de hanen, genaamd Foppe en Paul, te adopteren. “Zet ze niet op het menu”, smeekte ze. “De mensen die de hanen willen eten, bieden wij belangeloos vegetarische kippen aan.”

En terwijl de media zich naar de speechende activiste toesnelden, riep programmamaakster Sarah Sluimer op de kalmte te bewaren. “Ik vraag u dit ten overstaan van de hanen, die ervaren zo ontzettend veel stress. Neem afstand”, waarschuwde ze de pers streng.

Het lijkt wel een toneelstukje, fluisterde een dame in het publiek. En ze bleek uiteindelijk gelijk te hebben, want nadat de slager zijn messen had geslepen, gebeurde er niets. Helemaal niets. Maar een toneelstuk wil Sluimer het zeker niet noemen. Sluimer:

“Dat was een oprechte oproep. We wilden de hanen absoluut geen stress opleveren, omdat er drie medewerkers van de NVWA in de zaal waren. Ze hadden ons opgedragen dat zoveel mogelijk te beperken.”

‘Voel je je bekocht omdat je geen bloed ziet vloeien?’

En hoewel het zo lijkt, noemt De Balie haar actie absoluut geen hoax. Maar waarom het dan toch stilhouden? Er ontstond een interessante discussie buiten het debatcentrum, verklaart Sluimer. De programmamaker:

“Het was niet bedoeld als een hoax, ook al begrijp ik dat het zo overkomt. We wilden met het debat een discussie aanwakkeren over het doden en eten van dieren. En dat is gelukt. Ik kan me voorstellen dat je je bekocht kan voelen. Maar waar voel je je dan over bekocht? Dat je geen bloed ziet vloeien?”

Bekijk hier het hele debat:
http://youtu.be/-3412XAR_lo?t=14m22s

De Balie wilde het publiek met de slachting een ervaring bieden over leven en dood. Voorafgaand aan de slachting lieten drie sprekers, een wetenschapper, een jager en een jonge worstenmaker, hun licht op het onderwerp schijnen. Hier zat geen vegetariër tussen, want, zo stelt Sluimer, dan “kregen we die aloude discussie over of vleeseters slecht zijn of niet”.

In plaats daarvan vond de organisatie het belangrijker de voornamelijk met vleeseters gevulde zaal te confronteren met wat er al dan niet dagelijks op hun bord verschijnt. Sluimer in haar verklaring:

“De band tussen jager en prooidier, ooit belangrijk voor natuurvolken, is in onze geïndustrialiseerde en emotionele samenleving definitief doorgesneden. Wel drumsticks geen slacht. Wel de lusten, niet de lasten. Zo zit onze samenleving meer en meer in elkaar. Wegkijken, niet willen weten, je omdraaien is norm geworden. Het is zelfs wettelijk voorgeschreven.”

Foppe en Paul worden afgevoerd naar een boerderij

De gespaarde hanen zouden vrijdag op het menu van De Balie verschijnen, maar belanden in plaats daarvan op de boerderij van Sluimers vader. “Hier wacht ze een leven lang gras en wormen in overvloed”, aldus de programmamaakster. Eerder voor de voorstelling geslachte hanen worden vrijdag wel geserveerd en verwerkt tot een parfait van kippenlever met gegrilde ciabatta, een pastei van kippenborst en paddenstoelen, en een tajine van kippenpootjes.

De slachter ruimt zijn ongebruikte gereedschap op en laat Foppe en Paul leven. Foto ANP / Robin van RonkhuijsenDe slachter ruimt zijn ongebruikte gereedschap op en laat Foppe en Paul leven. Foto ANP / Robin van Ronkhuijsen

Wel maande Sluimer:

“Als u vegetariër bent, buigt u dan over de massaslacht van 500 miljoen dieren per jaar in Nederland. En als u dat niet bent, heb dan het lef om uw voedsel in de ogen te kijken voor het sterft.”