buzz

FILE - This June 7, 2012 file photo shows director Steven Spielberg at the AFI Life Achievement Award Honoring Shirley MacLaine at Sony Studios in Culver City, Calif. Spielberg will make the keynote remarks at the 149th commemoration of “The Gettysburg Address,” while his new movie about President Abraham Lincoln is in theaters. Spielberg's speech on Monday, Nov. 19, at Soldier's National Cemetery in Gettysburg will be accompanied by a recitation of the famous speech by a Lincoln re-enactor. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, file) CHRIS PIZZELLO/INVISION/AP

‘Kidmanomanie’ in België

Een ‘tax shelter’ voor film. Investeringen in film (deels) aftrekbaar maken van belastingen. Hoe hard de Nederlandse filmindustrie ook klaagt over werk dat naar België weg sijpelt, trotse bezitter van zo’n tax shelter: het kabinet wil er niks van weten, bleek vorige week in de Kamer. Dus is er ook geen uitzicht op ‘Kidmanomanie’ zoals die zich in België opbouwt. Voor de Frans-Belgische coproductie Grace of Monaco verblijven vanaf dit weekeind actrice Nicole Kidman (als Grace Kelly) en Tim Roth (als prins Rainier) een maand lang in Brussel, Antwerpen en Gent. In de Antwerpse studio Alfacam is het het paleis van Monaco nagebouwd. Een castingagent zegt drieduizend e-mails te hebben ontvangen van Belgen die graag figurant zijn. De film van Olivier Dahan (La Vie en Rose) wordt 2014 in de bioscoop verwacht.

Poetins ‘tax shelter’ weg

Het viel op, al die actie en sciencefiction uit Moskou. Jason Bourne scheurde er over de kleine ring, Tom Cruise blies het Kremlin op, aliens vielen binnen. Want in Rusland bleven de (petro)dollars rollen, crisis of geen crisis. Sinds 2009 verdeelde het semi-autonome Russische Cinemafonds jaarlijks 170 miljoen dollar over Russische films en coproducties. Maar vrijdag bleek het ministerie van Cultuur het fonds na een maandenlange, verlammende bureaucratische strijd te hebben overgenomen. Dus is Moskou niet lang meer de zoete inval voor buitenlandse filmmakers: cultuurminister Medinski, een volgeling van Poetin spindoctor Vladimir Soerkov, wil meer geld steken in patriottenfilms voor eigen markt en minder in coproducties. Soerkov zou net als China filmquota voorstaan om de nationale films te beschermen: vorig jaar was het marktaandeel Russische films slechts 7,5 procent.

Hobbit hobbelt voort

Vele miljarden dollars maakte de trilogie Lord of The Rings. Miljarden staan ook op het spel bij The Hobbit, de driedelige ‘prequel’ die 14 december debuteert met An Unexpected Journey. De hobbit is de nieuwe mascotte van Air New Zealand, die met zijn instructievideo met een vliegtuig vol inwoners van Midden Aarde ruim tien miljoen kijkers trok op YouTube. Schandaal is er ook. Vorige week meldden we dat de Amerikaanse dierenbeschermers van PETA een boycot willen omdat er 27 dieren zouden zijn gesneuveld; gebaseerd op achterklap van rancuneuze dierenverzorgers, stellen de makers. De erven-Tolkien blijken in Los Angeles een aanklacht te hebben ingediend omdat Hobbitreclame voor online gokken „onherstelbare schade aan Tolkiens erfenis en reputatie” oplevert. De familie Tolkien eiste al eerder 80 miljoen dollar na Lord of the Rings; de makers zouden toen alleen recht hebben op tastbare merchandise. Dat werd in stilte geschikt. En regisseur Peter Jackson moest nog ingrijpen toen bij de wereldpremière in Wellington, komende vrijdag, radioreporter Cushla Norman werd geweerd wegens negatieve berichtgeving. Jackson is ‘verbijsterd’ daarover.

Excuus voor zwarte lijst

Het geldt als een smet op de reputatie van vakblad The Hollywood Reporter. In 1930 opgericht door William Wilkerson, die naam maakte met smeuïge verhalen over seks en corruptie in Hollywood. Wilkerson, die er nooit in slaagde een eigen filmstudio op te richten, chanteerde hij met schandalen de studiohoofden om advertentieruimte bij hem te kopen. Informatie vergaarde hij ondermeer in zijn nachtclubs en restaurants op de Sunset Strip. Toen de studio’s het front sloten, liet Wikerson reporters inbreken en stelselmatig het vuilnis van studiobonzen en sterren doorzoeken. Maar zoon Willie (61) excuseerde zich vorige week voor iets anders: zijn vaders kwalijke rol in de communistenjacht. Na de Tweede Wereldoorlog opende Wilkerson in zijn commentaren de jacht op echte en vermeende communisten in Hollywood. Senator Joe McCarthey ging ermee aan de haal, met hoorzittingen en zwarte lijsten voor alles wat rood en roze was. „Hollywood’s Holocaust”, noemt de zoon de bittere episode nu. Vader deed het uit wraakzucht, meent Willie, die gelooft dat hij nu spijt zou hebben gehad van de levens en loopbanen die hij verwoestte. Pa overleed in 1962.

Geen 007 voor Spielberg

Niet dat hem iets wordt gevraagd. Regisseur Sam Mendes is na het succes van Skyfall, met een recette van 790 miljoen dollar hard op weg naar de exclusieve club van miljardfilms, al bezig met zijn volgende James Bondfilm. Maar toch: Steven Spielberg zei maandag in The Daily Mail dat hij nooit een Bondfilm zal maken. Dat moment ging voorbij eind jaren zeventig, toen Spielberg producent Cubby Broccoli vroeg om hem er een te gunnen, maar nul of rekest kreeg. Dus behielp hij zich met Indiana Jones. Spielberg, momenteel succesvol met Lincoln, is erg te spreken over Skyfall. „Ik heb hem één keer gezien, ik ga hem twee keer zien.”

Alles is Familie goud

Een Gouden Film voor Alles in Familie in zijn eerste weekeind, 100.000 bezoekers. Geen wonder als je uitgaat op 141 schermen, een record voor een Nederlandse film. Toch wijzen de cijfers nog niet op een megahit als Alles is Liefde. Met ruim 5.000 euro opbrengst per doek blijft de film ver achter Breaking Dawn (7.100 euro) en Skyfall, waar het na vier weken nog altijd vol zit met 7.600 euro per doek.