Aanslag Syrië eist tientallen levens- ‘met opzet op burgers gericht’

epa03488717 A handout picture released by the Syrian Arab News Agency (SANA), shows Syrian citizens inspecting the scene of a car bomb attack in Jaramana of Druze majority in Rural Damascus, Syria, 28 November 2012. According to SANA terrorists set off two explosions with two car bombs parked at the main square in the Jaramana neighborhood of rural Damascus. The blast led to a number of death and wounded citizens, and a large amount of damage to surrounding buildings, SANA also stated. EPA/SANA / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Syrische burgers bij de geëxplodeerde auto, na de bomaanslag. Foto ANP / EPA / SANA

Bij een dubbele bomaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus vielen vandaag tientallen doden. Nog eens 120 mensen raakten gewond. De aanslag werd gepleegd in een district die erom bekend staat loyaal te zijn aan het regime van president Assad.

Autoriteiten noemen vandaag de bloedigste dag sinds maanden. Bij de twee bomexplosies kwamen er volgens activisten die persbureau AFP sprak vijftig burgers om het leven, maar de Syrische regering bevestigt de dood van 34 burgers bericht persbureau Reuters. De aanslag volgt na een al twee weken durende strijd van Syrische rebellen om diverse legerbases in het land in beslag te nemen. In het noorden en oosten van het land heeft Assad de macht al uit handen moeten geven.

‘Dit is ook een kant van het conflict in Syrië’

Er vinden natuurlijk geregeld aanslagen in Syrië plaats, maar minder vaak wordt er willens en wetens gedoeld op burgers, licht redacteur en Midden-Oostenspecialist Carolien Roelants toe. Roelants:

“Dit is ook een kant van het conflict in Syrië. De intentie van de gevechten kan verschillen. Bij bombardementen van de regering kwamen ook burgers om het leven, maar het regime zou nooit aangeven dat het willens en wetens doelde op burgerslachtoffers. Dat is bij deze aanslag wel anders. Het ziet ernaar uit dat dit wel gericht was tegen burgers, die, daar gaan we vanuit, eigenlijk altijd onschuldig zijn.”

Syrische oppositie bespreekt mogelijkheden voor interim-regering

Op de dag van de aanslag kwam vandaag ook voor het eerst de pas aangestelde Syrische oppositie bijeen in Kairo. De oppositieleden bespreken de mogelijkheden voor een interim-regering voor als het regime van Assad valt. Of dit ook werkelijk betekent dat de Syrische regering binnenkort ook daadwerkelijk zal opstappen, is volgens Roelants niet te zeggen. Roelants:

“Dit betekent eigenlijk helemaal niets. De regering van Assad heeft geen aanstalten gemaakt om zeer binnenkort op te stappen. Wel is het zo dat Frankrijk en Groot-Brittannië deze oppositie als enige wettelijke vertegenwoordiger van het Syrische volk erkennen.”

In enkele landen worden zelfs ambassadeurs van deze Syrische oppositie aangesteld. Maar niet de hele wereld staat hierom te springen. Enkele wereldleiders betrachten ook terughoudendheid. Roelants:

“De Verenigde Staten hebben de oppositie nog niet erkend als enige wettelijke vertegenwoordiger. Eerst wordt afgewacht hoe deze oppositie zich manifesteert. In het verleden ontstond er verdeeldheid tussen oppositieleden, dus het is afwachten hoe dat nu zal gaan. Daar komt bij dat Assad nog steeds steun geniet van Rusland en een aantal andere landen.”

‘Ruim 40.000 doden sinds begin opstand’

Sinds het begin van de opstand in Syrië, ruim anderhalf jaar geleden, zijn inmiddels ruim 40.000 dodelijke slachtoffers gevallen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vanochtend tegenover persbureau AFP. De meeste slachtoffers zijn burgers. Bij deze cijfers zijn de duizenden vermisten niet meegerekend. De kans is erg groot dat daarvan ook een aanzienlijk deel is overleden.

    • Jeannine Julen