Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hoogste rechters Egypte leggen werk neer na machtsgreep Morsi

De Egyptische president Mohammed Morsi. De beroepsrechters in het land leggen het werk neer na het door hem afgekondigde decreet.
De Egyptische president Mohammed Morsi. De beroepsrechters in het land leggen het werk neer na het door hem afgekondigde decreet. Foto AP / Maya Alleruzzo

De rechters van het hoogste beroepshof in Egypte leggen voor onbepaalde tijd het werk neer uit protest tegen de decreten die president Mohammed Morsi vorige week afkondigde. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie.

Het decreet waarover ophef is ontstaan, verheft de beslissingen van de president boven de rechterlijke macht, volgens Morsi in het belang van “de revolutie, de nationale eenheid en de nationale veiligheid”. De rechters van het Hof van Beroep en het Hof van Cassatie hebben hun werkzaamheden nu opgeschort.

Ze wachten een beslissing over de grondwettelijkheid van het decreet van Morsi af. Het Hof van Cassatie maakt uitzonderingen voor de behandeling van corruptiezaken en sommige individuele gevallen.

President Morsi had maandagavond overleg met een delegatie van de Egyptische rechters. Daarin gaf hij echter vooral uitleg over het waarom van zijn decreet, in plaats van gas terug te nemen.

De rechters moeten nog beslissen over volgende stappen.

Voorstanders Morsi gaan zaterdag weer protesteren

De staking van de rechters volgt op grote protesten door tegenstanders gisteren in Egypte.

De Moslimbroederschap en salafistische partijen hebben aangekondigd zaterdag door het hele land te demonstreren ter ondersteuning van president Morsi, nu de protesten van tegenstanders voorlopig nog lijken aan te houden. Hun betoging ter ondersteuning van president Morsi stelden ze gisteren tot nader order uit. Gevreesd werd dat de twee gelijktijdige betogingen in Kairo tot geweld zouden leiden.

Mahmoud Ghozlan, woordvoerder van de Moslimbroederschap, zegt vanmiddag tegen persbureau Reuters:

“We hebben opgeroepen tot nationale pro-Morsi betogingen. De exacte locaties van de protesten worden op dit moment nog besproken.”

Salah Abdel Maboud, vooraanstaand lid van de salafistische Nourpartij, zei dat de locatie mogelijk het Tahrirplein zou zijn, waar het protest van Morsi’s tegenstanders al enige dagen aanhoudt.