Belastingschuld Moszkowicz is 1,5 miljoen groter dan gedacht

De schuld en boete van advocaat Bram Moszkowicz aan de fiscus is veel groter dan eerder bekend was. De Belastingdienst heeft vorige week opnieuw een hypotheek gekregen op het woon- en kantoorpand van advocaat Moszkowicz ter waarde van 1,5 miljoen euro. Deze hypotheek is gevestigd in verband met de nog te betalen belasting, rente en boetes van Moszkowicz aan de belastingdienst, zo blijkt uit akte die op 19 november is opgenomen in het kadaster.

Vorig jaar kreeg de fiscus al twee hypotheken op het pand van Moszkowicz aan de Amsterdamse Herengracht voor in totaal circa 1,13 miljoen euro, wegens niet betaalde vennootschapsbelasting, inkomstenbelastingen en omzetbelasting.

Uit de jongste akte blijkt dat Moszkowicz met de fiscus eind oktober een overeenkomst heeft gesloten over de belasting en boete die hij nog moet betalen. Niet duidelijk is of Moszkowicz met het totaalbedrag van ruim 2,6 miljoen euro de fiscale problemen over de jaren 2003 tot en met 2011 afgesloten heeft.

Volgens betrokkenen heeft Moszkowicz een betalingsregeling met de fiscus getroffen en zijn de gevestigde hypotheken daar onderdeel van.

Moszkowicz voerde tot voor kort een maatschap met zijn broers Max en David in Maastricht. Recentelijk lieten zij weten dat ze de maatschap splitsen. Bram gaat verder met een eigen kantoor. Hij ontkende dat de splitsing te maken had met de problemen waarin hij is beland.

Uit een inschrijving in de Kamer van Koophandel blijkt dat de Max en David Moszkowicz vorige week, op de dag dat de nieuwe hypotheek bij hun broer werd gevestigd, een vennootschap hebben opgericht: Max en David Moszkowicz Advocaten, te Maastricht.

Moszkowicz reageert niet op vragen over de nieuwe hypotheek. Vorig jaar onthulde deze krant dat Moszkowicz tussen 2003 en 2006 voor meer dan een miljoen euro belasting had ontdoken.

Vorige maand zette de Raad van Discipline hem uit zijn beroep, de zwaarste maatregel die mogelijk is tegen een advocaat. Volgens de tuchtrechter heeft Moszkowicz „stelselmatig diverse regels overtreden, de belangen van cliënten ernstig verwaarloosd en zich aan het wettelijk toezicht onttrokken”. Moszkowicz heeft deze week hoger beroep ingediend tegen dit besluit, dat volgend jaar wordt behandeld.