Baas Eurocommerce failliet

Oud-directeur Ger Visser van de failliete projectontwikkelaar Eurocommerce is nu ook persoonlijk failliet verklaard. Het faillissement is uitgesproken op verzoek van de curatoren van Eurocommerce.

De rechtbank in Amsterdam besloot gisteren ook dat het vastgoed van het failliete bedrijf onderhands door de schuldeisende banken van het bedrijf verkocht mag worden.

De rechtbank heeft nu goedgekeurd dat de banken de kantoorpanden van Eurocommerce kopen. Die worden vervolgens in nieuwe bv’s gestopt, waarna de panden geëxploiteerd zullen worden. De bedoeling van de banken is om de panden later te verkopen.

Met de onderhandse koop voorkomen de banken dat de panden via een executieveiling verkocht worden. Dat zou veel lagere prijzen hebben opgeleverd, waardoor de banken met een grote schuld zouden blijven zitten.

Het bedrijf Eurcommerce ging afgelopen zomer failliet. Het bedrijf heeft een schuld van circa 695 miljoen euro, voornamelijk aan een groep banken. De grootste schuldeiser is de Rabobank. Vlak voor het faillissement zat Visser een paar dagen vast op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting van een aantal banken. Dit onderzoek loopt nog.

Visser zegt in een reactie dat hij uit de krant moest vernemen dat hij failliet is verklaard. „Nederland is echt een bananenrepubliek. Dit gebeurd allemaal op verzoek van de banken. Ongelofelijk. Ze hebben eerst mijn bedrijven kapotgemaakt en nu mijn persoon. Precies zoals ik had voorspeld.”

Eurocommerce bestond ruim veertig jaar. Het bedrijf ontwikkelde kant-en-klare kantoorpanden, zocht daar huurders voor en verkocht de panden vervolgens aan beleggers. Daarnaast was het bedrijf bekend door de gelijknamige paardenstal.