ARTtube van musea toont liefde voor kunst

Vijf musea gaan gezamenlijk de videoserie ‘We love Art' maken voor hun eigen internetvideokanaal ARTtube. De filmpjes zullen de komende jaren worden uitgezonden.

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en MHKA uit Antwerpen starten volgend jaar met de opnames. „De musea gaan filmpjes maken die de eigen collectie en het eigen tentoonstellingsprogramma overstijgen”, aldus projectleider Sandra Fauconnier.

Uit het projectplan blijkt dat gedacht wordt aan een reeks video's met bekende personen die zich laten inspireren door kunst. Dat kunnen politici, wetenschappers of architecten zijn. Om kinderen met kunst te laten kennismaken zijn animatiefilmpjes bedacht.

Publiek dat zelf kunst produceert zal worden bediend met films over materiaalgebruik door schilders van Jan van Eyck tot Daan van Golden of over het gebruik van kunststof en fabricage bij installaties. Bij die films willen de musea workshops organiseren. Conservatoren en kunstenaars gaan via ARTtube vragen beantwoorden die museumbezoekers via Twitter of Facebook stellen.

Het Mondriaan Fonds financiert het nieuwe project 'We love Art’. Met andere musea wordt gesproken of ze zich bij ARTtube willen aansluiten.

ARTtube is in 2009 gelanceerd door Museum Boijmans van Beuningen, de andere musea zijn sindsdien aangehaakt. Tot dusver plaatsten de musea films die uitdrukkelijk met het eigen museum te maken hadden. Zo toont het Stedelijk een film over de restauratie van The Beanery en het Boijmans een introductie op de grote tentoonstelling De weg naar Van Eyck. Het Gemeentemuseum lanceerde de serie ‘Inspired by’ over hedendaagse kunstenaars en hun inspiratiebronnen.

Op 11 december tonen de musea hun eigen films die voor ARTtube zijn gemaakt voor één keer op een bioscoopscherm in de Brakke Grond. De website trekt gemiddeld 16.000 unieke bezoekers per maand, waarvan 38 procent uit het buitenland. ARTtube wordt gesponsord door SNS Reaal Fonds.

    • Daan van Lent