A’dam mag van rechter kamp ontruimen

De gemeente Amsterdam mag het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers ontruimen. Dat heeft de voorzieningenrechter vanochtend bepaald. De rechter wees de bezwaren van de asielzoekers tegen het besluit van burgemeester Van der Laan af.

De burgemeester kondigde bijna twee weken geleden aan dat hij het demonstratieve kamp wil ontruimen. Volgens hem loopt de gezondheid van de bewoners gevaar als zij nog veel langer in de tenten blijven. Bovendien neemt volgens hem de kans op ongeregeldheden toe en „is de rek eruit” bij de buurtbewoners die de asielzoekers van eten, drinken en kleding voorzien. Hij gaf de bewoners de gelegenheid naar de rechter te stappen. Die volgt in haar vonnis de overwegingen van de burgemeester.

De merendeels uit Afrika afkomstige asielzoekers hebben sinds september tenten opgeslagen op een schoolplein in Amsterdam-West. Hun aantal groeide tot rond de 90 volgens de gemeente) of de 140 (volgens de demonstranten). Gisteren trokken ze in een demonstratieve mars door de stad. Vrijdagochtend voor zeven uur moeten ze het kamp verlaten. Anders ontruimt de politie de tenten.