Ad Melkert is tijdelijk terug bij de PvdA

Oud-partijleider Ad Melkert is – voor even – terug bij de PvdA.

Amsterdam. Hij vertrok via de achterdeur, nu is hij terug – voor even. Ad Melkert (56), onder wiens leiding de PvdA in 2002 een historische verkiezingsnederlaag leed, gaat na tien jaar weer een klus doen voor zijn partij. Hij wordt voorzitter van een commissie die ‘linkse oplossingen’ voor de internationale economische crisis moet bedenken. De commissie-Melkert, die maandagavond haar eerste bijeenkomst had, denkt op verzoek van partijvoorzitter Hans Spekman na over ingrijpende aanpassingen van de Nederlandse economie. Dit najaar wordt een rapport verwacht. Het moet volgens Spekman voorstellen bevatten voor „een economie waar de mensen meer achter staan, weg van het Angelsaksische model”.

Andere leden van de commissie zijn onder anderen Tweede Kamerlid Ed Groot, senator Esther-Mirjam Sent en internationaal secretaris Kirsten Meijer. Spekman is zich bewust van Melkerts omstreden status binnen de PvdA. Hij heeft zich daar „niet zoveel van aangetrokken”. „Wat je ook van Ad mag vinden, hij is een redelijk briljante man. Een gedreven, ideologisch scherpe sociaal-democraat die goed thuis is in de internationale politiek. Dat is noodzakelijk in een commissie die oplossingen gaat bedenken voor een internationale crisis.” Bij de Tweede Kamerverkiezingen van mei 2002 leed de PvdA onder leiding van Melkert de zwaarste nederlaag ooit: de partij ging van 45 naar 23 zetels, mede door de opkomst van Pim Fortuyn. NRC