Vos: met z'n allen naar schone sport

De 90-jarige oud-wielrenner Henk Faanhof zong I did it my way, onder begeleiding van oud-Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc op saxofoon. De Nederlandse wielerwereld – verzameld in het Bossche theater De Parade voor de verkiezing van de Renner van het Jaar – stond op, klapte, zong mee. Mooie winnaars ook, al ontbrak winnaar Niki Terpstra. Hij is het niet eens met de opzet van de verkiezing.

Daartegenover stond een wervelend optreden van de nummer één bij de vrouwen: olympisch- en wereldkampioen Marianne Vos. In een opvallend wit pakje („voor zo’n avond dos je je graag uit”) nam ze de Keetie van Oosten-Hage Trofee in ontvangst. Vos hield een warm pleidooi voor de door dopeproblemen geplaagde wielersport. „We moeten ons ervan bewust zijn dat we met z’n allen de wielersport zijn.”

Bondsvoorzitter Marcel Wintels sprak over de spagaat tussen de mooie kampioenen van nu en het besmette verleden, en hoopt deze week een ‘waarheidscommissie’ te benoemen. Rabobankbestuurder Piet van Schijndel nam geëmotioneerd de Peter Post-oeuvreprijs in ontvangst en vertelde dat het stoppen van de sponsor onvermijdelijk was. Tegen Marianne Vos kon niemand op. „Niet wij en zij, vroeger en nu. Met z’n allen naar een schone toekomst.”