Verdachten Facebookmoord gaan na OM ook in hoger beroep

De twee verdachten in de zogenoemde ‘Facebookmoord’ gaan in hoger beroep tegen hun veroordeling, meldt persbureau Novum. Begin deze maand werden de 16-jarige Polly W. en haar 17-jarige vriendje Wesley C. veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het uitlokken van de moord op Winsie Hau.

ARNHEM - De politie heeft in Arnhem een jongen aangehouden op verdenking van het neersteken van zijn ex-vriendinnetje (15) en haar vader op de Stadhoudersstraat in Arnhem. Dat maakte de politie zaterdag bekend. Het meisje (15) is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. FOTO ROLAND HEITINK
ARNHEM - De politie heeft in Arnhem een jongen aangehouden op verdenking van het neersteken van zijn ex-vriendinnetje (15) en haar vader op de Stadhoudersstraat in Arnhem. Dat maakte de politie zaterdag bekend. Het meisje (15) is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. FOTO ROLAND HEITINK Politie deed onderzoek bij een woning in de Stadhoudersstraat in Arnhem, waar een meisje van 15 en haar vader zijn neergestoken door een jongen. Foto ANP / Roland Heitink

De twee verdachten in de zogenoemde ‘Facebookmoord’ gaan in hoger beroep tegen hun veroordeling, meldt persbureau Novum. Begin deze maand werden de 16-jarige Polly W. en haar 17-jarige vriendje Wesley C. veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het uitlokken van de moord op Winsie Hau.

Het Openbaar Ministerie ging gisteren al in beroep tegen de uitspraak. Eerder eiste het OM dat de daders volgens het volwassenenstrafrecht werden berecht. De zaak was dusdanig ernstig en schokkend, dat dit zwaarder zou moeten wegen dan de persoonlijke omstandigheden van de daders, aldus het ministerie. Maar de rechter wees dit af en hield het jeugdstrafrecht aan.

Jinhua K., de jongen die Hau neerstak, werd in september al veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor zijn aandeel in de moord. Dat is de maximumstraf die kon worden opgelegd. In die zaak volgt geen hoger beroep.

Winsie vermoord in ouderlijk huis

Winsie Hau werd begin dit jaar op 16-jarige leeftijd vermoord in Arnhem. K. zou door Polly W. (toen 15) en haar vriendje Wesley C. (18) zijn ingehuurd om de moord te plegen. Tegen haar was vijf jaar celstraf en tbs geeist.

Polly en Winsie waren goede vriendinnen, maar in december kregen ze ruzie op een feestje. Winsie klapte op Facebook uit de school over de seksuele escapades van Polly en die werd daar zo woedend over dat ze tegen haar vriendje zei dat Winsie dood moest. Wesley vroeg toen stapvriend K. de moord te plegen. Of K. betaald is voor de moord, is niet met zekerheid te zeggen.