Verbruggen: A'dam had gewonnen

Het kabinet heeft zijn medewerking aan de Olympische Spelen nog niet ingetrokken of Hein Verbruggen zegt dat ‘we’ hadden gewonnen.

Eerst is er een ambitieus Olympisch Plan. Dan een nieuw kabinet dat de kandidatuur van Amsterdam voor Olympische Spelen financieel weigert te steunen. Vervolgens een begripvolle sportkoepel NOC*NSF. Daarna de burgemeester van Amsterdam, die zegt dat het laatste woord hierover nog niet is gesproken. En ten slotte, als zout in de wonde, Hein Verbruggen, erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), die beweert dat „Amsterdam natuurlijk de Olympische Spelen van 2028 had gekregen”.

Die laatste uitspraak is hoogst opmerkelijk, omdat de scepsis over de haalbaarheid van Spelen in Nederland groot is. Wij Nederlanders zouden niet kunnen lobbyen en IOC-leden niet op een nette manier kunnen pleasen. Verbruggen, die als IOC-lid goed inzicht heeft gekregen in de machinaties van de kandidaatsprocedure, zegt dat juist die vroege aanpak in Nederlands voordeel was. „Met een goede campagne had je onder de IOC-leden een zodanige ambiance kunnen scheppen dat zij uiteindelijk niet om Amsterdam heen hadden gekund. Zo hebben de Chinezen het met Beijing gedaan en de Brazilianen met Rio de Janeiro.”

Verbruggen, die gisteren zijn uitspraak deed tijdens het IOC-congres over sport, cultuur en onderwijs in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky, vindt het kabinetsbesluit prematuur. Vanwege de economische crisis zou het IOC volgens hem wel eens heel blij kunnen zijn met een Europese kandidaat voor de Spelen van 2028. En als Amsterdam een goed thema had gekozen, staat het voor Verbruggen vrijwel vast dat de Spelen na honderd jaar zouden zijn teruggekeerd naar Nederland. Hij denkt zelf aan de connectie met water. „Amsterdam had er de Waterspelen van kunnen maken, bijvoorbeeld met stadions op pontons.”

Maar dan nog blijft het bezwaar van de hoge kosten. Geklets, riposteert Verbruggen. „Als van de Spelen een nationaal project wordt gemaakt met het bedrijfsleven als belangrijke partner, kosten de Spelen geen geld, maar leveren die juist geld op. Dat is de laatste decennia onomstotelijk bewezen. Voorwaarde zou zijn geweest dat Nederland een goede vervanger heeft klaarstaan zodra kroonprins Willem-Alexander terugtreedt als IOC-lid. Die had dan als ‘spindoctor’ moeten fungeren. Maar dat vlot niet erg. NOC*NSF komt maar niet met een geschikte kandidaat.”

Maar hoe ‘dood’ is het Olympisch Plan nu werkelijk? De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei zondagavond tijdens de opening van de IOC-conferentie, ten overstaan van de Belgische IOC-voorzitter Jacques Rogge en de Duitse vicevoorzitter Thomas Bach, „dat het een kwestie van tijd is voordat Amsterdam opnieuw gastheer van de Spelen is”. En de PvdA-burgemeester voegde eraan toe dat over deze kwestie nog niet het laatste woord met het kabinet is gesproken.

Volgens de Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg (VVD) wil de burgemeester de olympische plannen geen nieuw leven inblazen, zoals Amsterdamse oppositiepartijen veronderstellen. „Maar wij gaan wel stevig met kabinetsleden praten over de veranderde koers. Hoe heeft zo plots in het regeerakkoord kunnen komen dat het kabinet een olympische kandidatuur financieel niet meer wil steunen? Dat was niet te verwachten op basis van verkiezingsprogramma’s van VVD en PvdA. Ik was ronduit teleurgesteld. Toen ik het las heb ik woorden gebruikt die ik niet zal herhalen. Maar we stoppen. Ik leg me daarbij neer. Ik kan niet anders”, reageert Van der Burg.

André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, zegt verrast te zijn dát Van der Laan zondag over het Olympisch Plan heeft gesproken, niet wát hij erover heeft gezegd. „Net als bij ons is ook bij hem de hoop op Olympische Spelen niet verdwenen. Maar nu moeten we ons bij de politieke werkelijkheid neerleggen. Nee, Amsterdam en NOC*NSF denken niet verschillend, integendeel.”

    • Henk Stouwdam