UMP scheurt in Frans parlement

Links oud-president Sarkozy, rechts oud-premier Fillon.
Links oud-president Sarkozy, rechts oud-premier Fillon. Foto AFP

De Franse oud-premier François Fillon heeft vanochtend, in een nieuwe escalatie van de ruzie in de oppositie, een eigen fractie in het parlement opgericht, afgescheiden van de rest van zijn partij UMP.

Hij reageert daarmee op de weigering van partijsecretaris Jean-François Copé om nieuwe verkiezingen onder de leden uit te schrijven over het leiderschap van de partij. De verkiezingen van 19 november hebben geleid tot chaos in de partij. Copé en Fillon, die beiden ongeveer de helft van de stemmen kregen, betwisten elkaar de overwinning.

Fillon scheidde zich met zijn getrouwen af na een gesprek met de Franse oud-president Nicolas Sarkozy, die zich nu voor het eerst rechtstreeks mengt in de strijd om zijn opvolging. Sarkozy en Fillon deden geen mededelingen over het gesprek dat zij gisteren bij de lunch voerden, maar vertrouwelingen van de twee zeiden dat Sarkozy de stembusgang wil overdoen om „een escalatie” van de ruzie tussen Copé en Fillon te voorkomen. Fillon eist nu nieuwe voorverkiezingen binnen drie maanden. Hij zegt dat hij zijn eigen parlementaire groep weer opheft als er nieuwe verkiezingen komen in de partij, onder leiding van een „volledig onafhankelijke commissie”.

Al meteen toen de overwinning van Copé op 19 november bekend werd, betwistte Fillon de uitslag van de stembusgang. Copé won de verkiezingen met miniem verschil. Hertelling leidde eerst tot de zege van Fillon, maar gisteren bevestigde een beroepscommissie dat Copé toch de nieuwe partijvoorzitter is, na een nieuwe hertelling van de stemmen. Fillon trekt de legitimiteit van de beroepscommissie in twijfel. Zij zou geheel uit Copé-aanhangers bestaan.

Copé wees nieuwe verkiezingen vanochtend af. „Dit is niet het moment om, in de passie van het moment, de bitterheid en de spijt, te zeggen: we moeten nu meteen opnieuw gaan stemmen”.

Franse media speculeren over een terugkeer van Sarkozy op het politieke toneel, als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2017. Hij zou eerst hebben ingezet op een zwakke Copé als UMP-voorzitter. Maar nu dreigt Copé te veel schade te veroorzaken in de partij. (AFP)