Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De Balie ziet toch af van hanenslachting - ‘voldoen aan voorschriften onmogelijk’

AMSTERDAM - Hanen in debatcentrum De Balie tijdens een discussie over het eten van vlees. De organisatie kondigde eerder aan de hanen te slachten, maar deze bleven toch in leven. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
AMSTERDAM - Hanen in debatcentrum De Balie tijdens een discussie over het eten van vlees. De organisatie kondigde eerder aan de hanen te slachten, maar deze bleven toch in leven. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Hanen in debatcentrum De Balie tijdens een discussie over het eten van vlees. De organisatie kondigde eerder aan de hanen te slachten, maar deze bleven toch in leven. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De hanen die vanavond in De Balie zouden worden geslacht, zijn toch gespaard. Het Amsterdamse debatcentrum kon niet voldoen aan de voorschriften die nodig waren om tot slachting over te gaan. Was de slacht toch doorgegaan, dan dreigde de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit met een vervolging.

Eerder gaf het debatcentrum aan wel te voldoen aan alle gestelde eisen voor de slachting, maar in werkelijkheid was dit dus niet het geval. Programmamaker Sarah Sluimer verduidelijkt dat de illusie van een live slachting on stage in stand werd gehouden, omdat er buiten het debatcentrum een “interessante discussie was ontstaan”. Met de zogenoemde “hysterische protesten” die eraan vooraf gingen, had het besluit verder niets te maken, aldus de organisatie. Sluimer:

“De Nationale Voedsel- en Warenautoriteit had ons al een paar dagen geleden duidelijk gemaakt dat we onmogelijk aan de hygiëneregels zouden kunnen voldoen. Maar ondertussen ontstond er een dusdanig interessante discussie, dat we besloten hebben dit stil te houden. Het was absoluut niet bedoeld als een hoax, ook al begrijp ik dat het zo overkomt. We willen juist een discussie aanwakkeren over vlees. En dat is gelukt.”

De hypocrisie rondom het doden van dieren

Het debatcentrum wilde met de slachting het publiek confronteren met de hypocrisie rondom het doden van dieren. Sluimer zei gisteren tegen nrc.nl.

“Er wordt veel over vlees gepraat, maar het zintuiglijk aspect ervan wordt over het hoofd gezien. Alle abattoirs worden weggestopt aan de rand van de stad. Alles wat met dood en verderf te maken heeft, willen we niet meer zien. Alsof alles altijd maar mooi en opgepoetst is. Dat aspect wilden we aan de kaak stellen door de dood weer naar het centrum te brengen.”

Maar het voornemen op het podium twee hanen te slachten viel niet bij iedereen in goede aarde. De Partij voor de Dieren sprak er schande van en op internet brak een hevige discussie los. De Balie ontving een aantal woedende mails, waarin onder andere werd geopperd dat directeur Yoeri Albrecht vooral “zichzelf maar moest gaan slachten”.

Demonstrant voor debatcentrum De Balie voor aanvang van het debat over het eten en doden van dieren. Foto ANP / Robin van LonkhuijsenDemonstrant voor debatcentrum De Balie voor aanvang van het debat over het eten en doden van dieren. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

‘Geef deze hanen een kans, laat ze adopteren’

Ook voor aanvang van het debat stond een handjevol demonstranten voor het debatcentrum. De Partij voor de Dieren toonde het aanwezige publiek beelden van een slachterij, terwijl een klein groepje mensen folders uitdeelde om het publiek ervan te weerhouden de voorstelling te bezoeken.

Veel demonstranten gaven aan “onder geen beding de voorstelling te willen bezoeken”, maar een enkeling waagde het er toch op. Vlak voor de vermeende slachting liepen twee activisten het podium op met het voorstel de twee hanen te adopteren. “Gun deze hanen een goed leven en laat ze adopteren”, aldus een activiste. “We bieden de mensen die ze komende vrijdag graag willen eten de mogelijkheid aan om een vegetarische maaltijd te nuttigen.”

Aanhangers van een dierenrechtenorganisatie protesteren tegen het slachten van hanen bij een discussie over het eten van vlees in debatcentrum De Balie. Foto ANP / Robin van LonkhuijsenAanhangers van een dierenrechtenorganisatie protesteren tegen het slachten van hanen bij een discussie over het eten van vlees in debatcentrum De Balie. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De activiste doelde hiermee op het feit dat de hanen na de slachting vrijdag op het menu van De Balie zouden verschijnen. De dieren zouden worden verwerkt tot een parfait van kippenlever met gegrilde ciabatta, een pastei van kippenborst en paddenstoelen en een tajine van kippenpootjes.

‘Foppe en Paul gaan naar de boerderij van mijn vader’

De hanen, genaamd Foppe en Paul, belanden in plaats van op het bord van de restaurantbezoeker op de boerderij van Sluimers vader. De programmamaker aan het einde van haar speech:

“Hen wacht een leven lang onbeperkt gras en wormen in overvloed. Een laatste woord voor eenieder in de zaal. Als u vegetariër bent, buigt u dan over de massaslacht van 500 miljoen dieren per jaar in Nederland. En als u dat niet bent, heb dan het lef om uw voedsel in de ogen te kijken voor het sterft.”