Uitgelicht

Film

Les mains libres (Brigitte Sy, 2010. F). ) Liefdesdrama over filmmaakster Barbara (Ronit Elkabetz) die met gevangenen aan een script werkt dat ze gezamenlijk zullen gaan verfilmen. Twee maal per week bezoekt ze het cachot en raakt daar in de ban van bajesklant Michel (Carlo Brandt).TV5, 18.35-20.10u.

Les enfants du paradis (Marcel Carné, 1945, F). Meesterwerk van regisseur Carné en scenarist Jacques Prévert geeft briljante vervlechting van leven en theater in het Parijs van de 19de eeuw te zien. Melancholieke mimespeler Baptiste (Jean-Louis Barrault) koestert onmogelijke liefde voor courtisane Garance (Arletty). Ook met Pierre Brasseur (als Frédérick Lemaitre) en María Casares (als Nathalie).Arte, 00.20-03.25u.

The Big Easy (Jim McBride, 1986, VS). Misdaadfilm met Dennis Quaid die als rechercheur de corruptie bestrijdt in zwoel New Orleans, in gezelschap van de aantrekkelijke openbaar aanklager Ellen Barkin. Ook met Ned Beatty, John Goodman en Solomon Burke. BBC 1, 01.10-02.50u.

Informatief

Earthflight: Europe. Veelbekeken natuurserie over vogels. Vandaag kraanvogels en ganzen boven Venetië, Edinburgh en de witte rotsen van Dover. Ooievaars gaan op weg van Afrika naar Europa via Istanbul; kraanvogels nemen de Gibraltar-route. Op Spitsbergen spannen ganzen samen om hun nesten te beschermen tegen ijsberen; boven Rome voeren twintig miljoen spreeuwen een grillig luchtballet uit om slechtvalken in verwarring te brengen. Ned.1, 20.30-21.30u.

Altijd wat. Inwoners uit de Leeuwarder achterstandsbuurt Heechterp-Schieringen hebben een onderneming opgericht om hun buurt te verbeteren. Dit bewonersbedrijf wil bijvoorbeeld de schoonmaak van de portieken organiseren en een eind maken aan het dumpen van grof afval waar de buurt al jaren last van heeft. De inwoners denken dat ze het goedkoper en beter kunnen doen dan de manier waarop het nu gebeurt. Zij willen daarbij werkloze bewoners uit de wijk inzetten. Ned.2, 21.15-22.00u.

Holland Doc: Stealing Africa. Documentaire over roofkapitalisme in Afrika, in casu Zambia: rijk aan koper, maar de meerderheid van de bevolking moet rondkomen van nog geen halve dollar per dag. Internationale mijnbedrijven betalen nauwelijks belasting op hun miljardenwinsten dankzij slimme financiële constructies. Ned.2, 22.55-23.55u.

Amusement

La pluie des prunes. In Japan opgenomen televisiefilm over Franse toneelregisseur die met zijn grootmoeder in Japan zit om daar een van zijn stukken in te studeren. Hij kan bijna niet communiceren met de Japanse acteurs. Maar de communicatie met zijn oma – die sinds een beroerte niet meer kan praten – gaat steeds beter. Als hij op een dag terugkeert van een repetitie is zij verdwenen. TV5, 21.00-22.30u.