Rutte erkent: verkiezingsbelofte over Griekenland is deels gebroken

Premier Mark Rutte praat met journalisten tijdens een persconferentie na de tweede dag van de Europese top in Brussel. Foto ANP/Jerry Lampen

Premier Mark Rutte erkent dat hij zijn verkiezingsbelofte dat er ‘geen cent’ meer naar Griekenland gaat, niet kan waarmaken. Dat zei de premier vanmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer na afloop van het vragenuurtje, schrijft persbureau Novum.

Tijdens de campagne verklaarde Rutte dat er geen extra geld naar Griekenland mag gaan en dat uitstel geen extra geld mag kosten. Volgens Rutte is het grootste deel van zijn belofte overeind gebleven: er komt namelijk geen derde steunpakket en er gaat geen nieuw geld naar Griekenland.

‘verslechterde economie is de oorzaak’

Maar het deel van de belofte dat er überhaupt geen geld meer richting Griekenland gaat, dat is van tafel. “Nee, niet de hele belofte kan ik gestand doen”, zei Rutte. Hij wees erop dat de verslechterde economische omstandigheden in de EU ertoe leidden dat het kabinet is akkoord gegaan met de uitbetaling van eerder toegezegde hulpgelden ter grootte van zo’n 44 miljard euro.

Onderdeel van het pakket is een renteverlaging voor Griekenland, waardoor Nederland jaarlijks zo’n zeventig miljoen euro misloopt. “Het is onvermijdelijk in de politiek dat je concessies doet”, zei Rutte. Volgens hem heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gestreden als een leeuw en voorkomen dat er een derde steunpakket zou komen.

Rutte vindt niet dat sprake is van kiezersbedrog en is niet van plan excuses aan te bieden aan zijn kiezers. “Zo is het leven.”

D66 vindt wel dat de premier zijn verkiezingsbeloftes heeft gebroken. Ook voormalig gedoogpartner Geert Wilders reageert boos.

“Dit is de nieuwe premier van Griekenland”, zei de PVV-leider die Rutte eerder op de dag al omschreef als ‘Markos Ruttos’. Wilders vindt het ‘echt ongehoord’ dat hij de Nederlanders laat bloeden maar ondertussen weer een miljard aan Griekenland geeft. “Blijkbaar vindt hij Griekenland belangrijker dan Nederland.”

‘Formatie is een zaak van het parlement’

D66-Kamerlid Gerard Schouw confronteerde Rutte daarnaast nog tijdens het vragenuurtje met zijn uitspraken op het VVD-congres, waarin hij zei dat hij het buitenspel zetten van de koningin bij de formatie niet zijn voorkeur heeft:

“De formatie is een zaak van het parlement, maar ik heb er wel opvattingen over.”

Volgens Rutte verliep de formatie die leidde tot het huidige kabinet goed omdat er maar twee partijen bij betrokken waren. Als er meer dan partijen een coalitie moeten vormen gaat dit veel stroever, denkt de premier.

Hij onderschreef dat de formatie een zaak is van de Tweede Kamer en niet van het kabinet. Maar naast minister-president is Rutte ook VVD-leider.

“Twee keer per jaar mag ik me op een partijcongres in die rol uitspreken.”

    • Annemarie Coevert