Reizen met weinig geld? Geef eens een poema eten

In this July 31, 2012, photo, a woman smokes at a cafe in Georgia's Black Sea resort of Batumi. The transformation of Batumi, an ancient city of 180,000 near the border with Turkey, is a vivid example of Georgia’s drive to capitalize on its tourism potential in a bid to boost the economy in this struggling ex-Soviet nation, where nearly 1/5 of the population lives in poverty, according to conservative estimates. The government has attracted top foreign investors, such as U.S. estate magnate Donald Trump, to build hotels and develop and renovate tourist sites and aggressively marketed Georgia as tourism hot spot abroad. (AP Photo/Maria Danilova)
In this July 31, 2012, photo, a woman smokes at a cafe in Georgia's Black Sea resort of Batumi. The transformation of Batumi, an ancient city of 180,000 near the border with Turkey, is a vivid example of Georgia’s drive to capitalize on its tourism potential in a bid to boost the economy in this struggling ex-Soviet nation, where nearly 1/5 of the population lives in poverty, according to conservative estimates. The government has attracted top foreign investors, such as U.S. estate magnate Donald Trump, to build hotels and develop and renovate tourist sites and aggressively marketed Georgia as tourism hot spot abroad. (AP Photo/Maria Danilova) AP

‘Leuk hoor, maar hoe doe je dat met geld?’ Het is de eerste vraag die iedereen je stelt als je zegt dat je een paar maanden op reis gaat. En inderdaad, hoe doe je dat met geld? Zes tips.

1Verhuur je huis. Als je in een krakkemikkige bus over bergweggetjes slingert wil je in alle rust van het uitzicht kunnen genieten of – als je pech hebt – opletten of de chauffeur niet in slaap sukkelt. Je wilt hoe dan ook niet bezig zijn met je vaste lasten thuis. Zorg daarom dat deze tijdelijk wat minder zwaar zijn. De makkelijkste manier: verhuur je huis. Er zijn verrassend vaak mensen op zoek naar een tijdelijke woning, zeker in de grote steden. Het fijnste is om iemand via via te vinden. Laat je vrienden, kennissen en collega’s daarom weten dat je op zoek bent naar een huurder (een berichtje op Facebook doet vaak wonderen). Lukt het je echt niet om huurders te vinden? Probeer dan een vriend of kennis die wel wat extra cash kan gebruiken zo ver te krijgen je huisje te beheren als toeristenwoning via een site als Airbnb of Wimdu. Zolang ze jou je maandlasten terugbetalen en jij onbezorgd van het uitzicht kunt genieten, mogen zij de winst houden. Prima deal toch?

2Zorg dat je een potje hebt. Reizen zonder geld gaat niet. Ook in de landen waar je voor een euro betere noodles eet dan je ooit thuis voor het vijftienvoudige bestelde, kost een treinkaartje nog steeds iets. En ook al zijn je vaste lasten beperkt, er komt geen geld binnen op je bankrekening. Zorg daarom dat je vooraf hebt gespaard. Bedenk wat je plannen zijn en reken uit wat je ongeveer iedere maand nodig denkt te hebben. Eten, drinken en slapen kan in veel verre landen inderdaad voor een prikkie, maar een vijfdaagse hike door de jungle kost gewoon geld, soms zelfs een paar honderd dollar. Hou daar rekening mee. Weet je niet wat je moet verwachten? Op budget-yourtrip.com kun je per land zien wat een dagje reizen je ongeveer gaat kosten.

3Neem je tijd. Het duurste van het reizen is het reizen zelf. Vliegen, een boottocht, maar soms ook gewoon een bustochtje van het ene kustplaatsje naar het andere kan aardig in de centen lopen. Zeker als er geen ‘lijnbussen’ rijden omdat de locals nooit diezelfde route nemen die jij met je Lonely Planet zorgvuldig had uitgestippeld. Bijna overal ter wereld weten ze ondertussen dat ze voor een kaartje voor de ‘speciale toeristenbus’ westerse prijzen kunnen vragen. Neem daarom je tijd. Ga niet iedere dag op zoek naar een nieuw, nog mooier plekje, maar ontdek het bergdorpje waar je op dat moment bent. Ergens zijn is ook reizen.

4Werk voor je hangmat. Oké, je gaat op reis omdat je even niet wilde werken. Maar iedere ochtend een wilde poema te eten geven tot hij weer fit genoeg is om zelf de dichte jungles van Panama in te gaan, kun je niet echt werk noemen, wel? Zeker niet als je iedere nacht gratis in een hangmat slaapt en baddert in de kristalheldere stroom iets verderop. Heb je niets met grote katten dan kun je ook als vrijwilliger aan boord van een zeilschip gaan werken, lesgeven op een school of het boerenleven leren kennen op een biologische boerderij. Alles in ruil voor kost en inwoning. Kijk op wwoof.org of helpx.net voor inspiratie.

5Ga couchsurfen. Backpacken voor nog geen tien dollar per dag? Het gebeurt. Al betekent het soms dat je op een wat duurder uitgevallen slaapzaal even crackers eet en je biertjes en sigaretten moet bietsen bij andere backpackers. Klinkt dat irritant? Dat is het ook – zeker voor de andere backpackers die ook op hun daguitgave letten. Heb je echt even geen budget meer? Ga dan niet bietsen maar couchsurfen. Via couchsurfing.org vind je niet alleen een ‘bank’ om op te slapen, maar ook veel mensen die je hun stad willen laten zien, je te eten geven en zelfs meenemen naar hun meditatie/pottenbak/salsacursus. Voor niks! Tel daarbij op dat er niets leuker is dan een stad leren kennen via de locals, en je hebt een win-winsituatie.

6Boek vooraf. Over land reizen is het goedkoopst, maar ben je van plan om meer dan één continent te ontdekken, zoek dan eens naar een round-the-world of wereldticket. Zo’n ticket is een aaneenschakeling van vluchten waarmee je de wereld rondvliegt. Dat is goedkoper dan wanneer je al die vluchten apart of ter plekke koopt. Een site als Skyscanner kan je ook veel geld besparen: je kunt hier aangeven flexibel te zijn met luchthavens en vertrekdata, waardoor je vaak goedkope deals vindt die je anders zou missen. Als je bijvoorbeeld naar Bolivia wil is niet alleen de hoofdstad La Paz een optie, maar kun je ook goedkoop vliegen op de minder bekende luchthaven van Santa Cruz. Skyscanner vindt ook die opties. Ook het vooraf regelen van een slaapplek in een hostel/hotel kan slim zijn. Al hoeft dit niet vanuit Nederland, het kan ook onderweg – de wifi-dichtheid is verrassend groot in verre landen. Weet je wat je volgende bestemming gaat zijn? Zoek een fijne plek (een site als tripadvisor.com is handig) en stuur ze een mail. Dit voorkomt dat je na een lange busreis in een vol hostel staat en uit wanhoop – je bent moe, het is al donker – kiest voor het dure hotel aan de overkant.