Rebellen Congo laten deadline voor terugtrekking uit Goma verstrijken

Een Congolese rebel van M23 houdt een man aan, die hij verdenkt lid te zijn van de FDLR, en betrokken te zijn geweest bij een aanval op militaire posten over de grens Rwanda. AP / Jerome Delay
Een Congolese rebel van M23 houdt een man aan, die hij verdenkt lid te zijn van de FDLR, en betrokken te zijn geweest bij een aanval op militaire posten over de grens Rwanda. AP / Jerome Delay Een Congolese rebel van M23 houdt een man aan, die hij verdenkt lid te zijn van de FDLR, en betrokken te zijn geweest bij een aanval op militaire posten over de grens Rwanda. AP / Jerome Delay

De Congolese rebellen hebben het ultimatum waarop ze zich zouden terugtrekken, vanmiddag laten passeren, meldt AP. Eerder liet de rebellenbeweging M23 nog weten dat ze zich uit Goma zou terugtrekken. Een woordvoerder van het Congolese leger zei dat het dit zal beschouwen als een “oorlogsverklaring”.

Vanmorgen nog zei de Oegandese minister van Defensie, Crispus Kiyonga, die de onderhandelingen tussen Congo en de rebellen leidt, dat M23 zonder voorwaarden instemde met het ultimatum om zich terug te trekken uit Goma. President Kabila liet weten dat het vertrek van de rebellen voorwaarde is voor verdere gesprekken. De politiek leider van M23, Jean-Marie Runiga, heeft inmiddels echter gezegd zich niet onder druk te laten zetten. Volgens de rebellenleider heeft M23 de beschikking over nog zo’n duizend ton aan wapens en munitie.

Runiga wil niet langer onderhandelen op basis van het vredesakkoord uit 2009, maar zei dat Congo zal moeten instemmen met nieuwe voorwaarden willen de rebellen vertrekken uit Goma:

“Er is zoveel gebeurd tussen 2009 en 2012. Het is beter om de oorspronkelijke oorzaken voor eens en voor altijd aan te pakken.”

Nu de rebellen het ultimatum hebben genegeerd heeft een woordvoerder van het Congolese leger, Olivier Hamuli, gezegd dat het leger zeker de wapens weer zal opnemen. Hij zei nog niet wanneer.

“Ze hebben geweigerd om de stad te verlaten. Dat is een oorlogsverklaring en we zullen de strijd weer oppakken.”

FDLR valt militaire posten aan in Rwanda

Ondertussen trok een andere rebellengroep uit Congo, de FDLR, dertig kilometer ten noorden van Goma de grens over met Rwanda om daar militaire posten aan te vallen. Volgens de Congolese regering, en een VN-rapport bevestigt dat, speelt Rwanda een belangrijke rol bij het ondersteunen van de rebellen van M23. De FDLR trok zich later weer terug, achtervolgd door rebellen van M23 melden ooggetuigen. Een Rwandese militaire woordvoerder, Joseph Nzabamwita bevestigde inderdaad dat er aanvallen waren door twee eenheden van de FDLR.

“We zijn erin geslaagd om dit af te slaan en ze terug te sturen naar Congo.”