PvdA eist andere koers van Opstelten en Teeven

Foto ANP / Lex van Lieshout
Foto ANP / Lex van Lieshout Volgens Opstelten gaan repressie en preventie hand in hand. Foto ANP / Lex van Lieshout

Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie ligt de nadruk te veel op repressie. Naast straffen moet ook bemiddeling tussen daders en slachtoffers een kans krijgen, zeggen PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt vandaag in de Volkskrant.

Om de onafhankelijkheid van rechters te waarborgen wordt het omstreden plan om minimumstraffen in te voeren later deze week ingetrokken, zeggen de Kamerleden. Dat plan was nog een overblijfsel van de samenwerking tussen VVD, CDA en PVV. Recourt noemt de minimumstraffen nu een ‘motie van wantrouwen aan de rechterlijke macht’.

De VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven moeten volgens Recourt met een minder ideologische bril kijken, maar meer naar wat werkt om mensen van het criminele pad te krijgen. “Het is én-én. En het slachtoffer, en de dader.” Marcouch stelt dat alleen repressie een gedachtegang met tekortkomingen is.

Regeerakkoord hetzelfde als die uit 2010

In het regeerakkoord verschilt de toon over veiligheid en justitie niet veel van die uit het regeer- en gedoogakkoord uit 2010. Toch gaat er volgens de PvdA een andere wind waaien. Deze week verdedigen Opstelten en Teeven de begroting van hun ministerie. De Kamerleden kondigen aan ‘bouwstenen’ aan te dragen.

Een daarvan is mediation in het strafrecht. Recourt wijst erop dat dader en slachtoffer vaak bekenden zijn van elkaar. “In een familie, in een buurt. Die mensen krijgen in de toekomst weer met elkaar te maken.” Als een zaak niet te zwaar is, zou mediation een goede oplossing kunnen zijn. Ook langs die weg kan de dader volgens de PvdA een voor het slachtoffer acceptabele straf krijgen.

Opstelten en Teeven: repressie en preventie gaan hand in hand

Zonodig zoekt de partij buiten de VVD om naar een Kamermeerderheid om plannen door te voeren. Opstelten en Teeven zeggen in een reactie in de krant dat voor hen repressie en preventie hand in hand gaan.

“Wij hebben het slachtoffer centraler gezet, waar eerder te vaak alleen de dader centraal stond.”

De twee bewindslieden zeggen uit te kijken naar het debat.