Prikkeldraad Kamp Amersfoort te koop

Enschede - Prikkeldraad foto Annina Romita Ar20070315

Kamp Amersfoort wil in de belangstelling komen. Er is geen geld voor het conserveren van opgravingen.

Utrecht. Voormalig Kamp Amersfoort gaat stukjes verkopen van het prikkeldraad dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangenen scheidde van de buitenwereld. De verkoop is onderdeel van een expositie in het voormalige kamp, die morgen begint. Het aandenken bestaat uit een houten plankje waar een stukje prikkeldraad op is gespijkerd en is in beperkte oplage van vijftig exemplaren te koop voor tien euro per stuk.

Een woordvoerder van het voormalig kamp noemt de verkoop van het aandenken „een klein offer”. Kamp Amersfoort – geen museum, maar een gedenkplaats – heeft geen geld voor het conserveren van opgravingen uit de Tweede Wereldoorlog en „niet genoeg ruimte in de vitrines” om het prikkeldraad tentoon te stellen. Het kamp wil het signaal afgeven dat archeologische vondsten goed geconserveerd moeten worden en niet, zoals ze vaak merken, achteloos weggegooid. De woordvoerder: „Dit offer is het ons waard om in de belangstelling te komen. Het is een signaal, want met de maximale opbrengst van 500 euro kunnen we in de praktijk niet zo veel. Ik hoop op begrip van mensen die onze actie respectloos vinden.”

In Kamp Amersfoort, officieel het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, zaten in de periode 1941-1945 meer dan 35.000 gevangenen, van wie 14.000 later op transport zijn gezet naar Duitse concentratiekampen. De populatie was zeer divers en bestond naast Joodse gevangenen uit communisten, woonwagenbewoners, strafgijzelaars, Russische krijgsgevangen en politieke gevangenen. Het kamp stond zelfs voor Duitse begrippen bekend als wreed. Zeker 658 gevangenen zijn overleden als gevolg van hun verblijf in Amersfoort. Meer dan vierhonderd gevangenen zijn in de omgeving van Amersfoort geëxecuteerd. NRC