President Morsi houdt vast aan decreet

De Moslimbroederschap en de salafistische Nourpartij hebben hun betoging ter ondersteuning van president Morsi tot nader order uitgesteld. Wel zou de betoging doorgaan waartoe de oppositie voor het einde van de middag heeft opgeroepen, uit protest tegen het decreet waarmee de Egyptische president zich donderdag ongekende bevoegdheden toekende.

Gevreesd werd dat de twee gelijktijdige betogingen in Kairo tot geweld zouden leiden. Gisteren waren de gemoederen al hoog opgelopen toen beide kanten hun eerste martelaars ten grave droegen.

Nabij het Tahrirplein in Kairo werd de 17-jarige Gaber Salah ten grave gedragen: hij werd vorige week neergeschoten tijdens straatgeweld en overleed zondag aan zijn verwondingen. Maandag overleed in Kairo ook de 18-jarige Ahmed Naguib Mohamed Ali. Tegelijkertijd werd in Damanhour, een stadje in de Nijldelta, de 15-jarige Islam Masoud begraven. Masoud was lid van de jeugdbeweging van de Moslimbroederschap. De begrafenis werd bijgewoond door de vicevoorzitter van de politieke partij van de Moslimbroederschap, Essam al-Erian.

Op het politieke front lijkt de situatie muurvast te zitten. President Morsi had gisteravond overleg met een delegatie van de Egyptische rechters. Maar Morsi lijkt vooral uitleg te hebben gegeven over het waarom van zijn decreet, in plaats van gas terug te nemen. Presidentieel woordvoerder Yasser Ali zei na afloop dat Morsi’s decreet onveranderd van kracht blijft.

Dat decreet verheft de beslissingen van de president boven de rechterlijke macht. Morsi zegt dat dit nodig is in het belang van de „revolutie, de nationale eenheid en de nationale veiligheid”. In eerste instantie lijkt hij echter de natie te hebben verdeeld in twee kampen.

Hoeveel mensen tegen Morsi zijn komt Egypte te weten wanneer de anti-betoging plaatsheeft in Kairo. Omstreeks vijf uur vanmiddag zouden drie marsen vertrekken vanuit moskeeën in de wijken Shoubra, Mohandessien en Ramsis richting Tahrirplein. Vanochtend was het bijzonder rustig in het centrum van de Egyptische hoofdstad: veel mensen zijn niet naar hun werk gegaan uit vrees voor geweld.

Hoeveel mensen er achter Morsi’s machtsgreep staan blijft onduidelijk nu de officiële betoging in Kairo is uitgesteld. In Alexandrië, de op een na grootste stad van Egypte, zijn in de plaatselijke Moslimbroederschap de gelederen niet meer gesloten. Daar wordt vandaag wel betoogd, samen met de radicalere salafisten.

De rechterlijke macht laat zich ondertussen niet zomaar opzij schuiven. De Raad van State verklaarde gisteren dat hij zich op 4 december buigent over de klachten die zijn ingediend tegen Morsi’s decreet.

Dat is een directe uitdaging van het decreet, dat stelt dat de rechtbanken geen zeggenschap meer hebben over presidentiële decreten. De Raad van State zegt op basis van de wetgeving en grondwettelijke precedenten dat hij wel degelijk bevoegd is.

Morsi bewaakt grondwet tegen rechters: pagina 9