President Chavez van Venezuela naar Cuba voor behandeling kanker

President Hugo Chavez afgelopen oktober vlak voor de presidentsverkiezingen die hij opnieuw won. Foto AFP / Luis Acosta
President Hugo Chavez afgelopen oktober vlak voor de presidentsverkiezingen die hij opnieuw won. Foto AFP / Luis Acosta President Hugo Chavez afgelopen oktober vlak voor de presidentsverkiezingen die hij opnieuw won. Foto AFP / Luis Acosta

Niet een alledaagse handeling als je ernstig ziek bent, maar de Venezolaanse president Hugo Chavez moest vandaag zijn parlement om toestemming vragen of hij morgen opnieuw naar Cuba mag reizen voor een medische behandeling. Chavez vecht al anderhalf jaar tegen kanker.

Venezolaanse presidenten moeten toestemming krijgen van het parlement om voor langere periodes naar het buitenland te reizen, vandaar zijn vraag vandaag, meldt AP.

Chavez werd in juni vorig jaar voor het eerst voor kanker in zijn bekken behandeld in Cuba. In februari keerde de ziekte terug. Chavez zegt zelf overigens dat hij kankervrij is. De president wil waarschijnlijk morgen al vertrekken naar Cuba, onduidelijk is hoelang hij daar denkt te vertoeven.

Chavez heeft zuurstoftherapie nodig

In het parlement zei hij dat hij volgens zijn artsen hyperbare zuurstoftherapie en fysiotherapie nodig heeft om zijn herstel voort te zetten. Meer details gaf hij niet. Bij hyperbare zuurstoftherapie neemt de patiënt plaats in een drukcabine en ademt daar zuivere zuurstof in. De behandeling wordt voor een breed scala aan kwalen gebruikt. Volgens de Amerikaanse Cancer Society is de behandeling echter geen garantie voor de genezing van de ziekte.

De president was al een tijdje niet meer gezien in het openbaar, een tv-interview op 15 november was het laatste publieke optreden. Dat leidde al tot de nodige speculaties, nu is dus duidelijk waarom dat was.