Politie dacht dat Rishi wel een wapen had

De politie schoot Rishi C. afgelopen zaterdag dood op station Hollands Spoor. Hij zou een wapen hebben gehad. Maar dat blijkt niet waar.

De 17-jarige jongen die afgelopen zaterdag door de politie werd doodgeschoten op station Hollands Spoor in Den Haag, droeg geen vuurwapen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bevestigd.

Zaterdagochtend vroeg kreeg de Haagse politie de melding dat op het station sprake was van een bedreiging door een jongen die een vuurwapen bij zich zou hebben, aldus een verklaring van het OM. Volgens dezelfde verklaring gaf deze jongen, naar later bleek de 17-jarige Rishi C., geen gehoor aan „instructies” van de politie, die daarop een schot loste. Welke instructies de politie precies gaf, wil justitie niet zeggen. Bij het schietincident, dat plaatsvond rond 06.25 uur, waren drie politieagenten betrokken. De jongen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Maar de jongen hád helemaal geen vuurwapen, zegt justitie nu. Afgelopen weekend heeft de rijksrecherche getuigen en de betrokken agenten gehoord. Ook zijn er beelden „veilig gesteld” en is er sectie verricht op het lichaam van de jongen. Een ander korps, Hollands Midden, heeft onderzoek op station Hollands Spoor gedaan. De agent die het fatale schot loste geldt als verdachte.

Deskundigen en vakbondsmensen willen alleen in zijn algemeenheid iets zeggen over het gebruik van vuurwapens door politieagenten. Agenten mogen geweld gebruiken, zij het ‘proportioneel’. Bij dreiging van een delict waarop een celstraf van meer dan vier jaar staat mag een diender gericht schieten om zijn eigen veiligheid te waarborgen. Bedreiging met een vuurwapen is zo’n delict. „Er is dan sprake van noodweer. Het klinkt hard, maar je schiet dan om iemand uit te schakelen”, zegt Walter Welting, voorzitter van politiebond ANPV.

Jaap Timmer, universitair hoofddocent politiestudies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zegt dat er ten tijde van de melding sprake was van een bedreiging met een vuurwapen. „Geen vrolijke ongewapende fietsendief dus. Het was een aardig delicate situatie. En als een verdachte niet doet wat je zegt, wordt er verwacht dat je optreedt”, zegt Timmer.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, wil een „wijdverspreid misverstand” uit de wereld helpen. „Agenten worden niet getraind om op benen te mikken, die zijn heel lastig te raken. Daarom leren politiemensen om iemand in zijn middenrif te raken.” Dat kan misgaan in een stresssituatie, zegt hij.

Rishi C. is het vijfde slachtoffer dat dit jaar overlijdt door politiekogels, zegt Timmer. Op jaarbasis vallen hierdoor gemiddeld twee tot drie doden en vijftien gewonden. In de periode tussen 1979 en 2012 zijn „zo’n dertig tot veertig” agenten vervolgd wegens schietincidenten, van wie er elf schuldig werden bevonden.

    • Brian van der Bol