Opnieuw staan er tentjes

A general view of Tahrir Square in Cairo, Egypt, Monday, Nov. 26, 2012. Thousands of Egyptians on Monday marched into Cairo's Tahrir Square to attend the funeral of Gaber Salah, who was severely injured during clashes with security forces last week and died Sunday night. (AP Photo/Ahmed Abdel Fattah)
A general view of Tahrir Square in Cairo, Egypt, Monday, Nov. 26, 2012. Thousands of Egyptians on Monday marched into Cairo's Tahrir Square to attend the funeral of Gaber Salah, who was severely injured during clashes with security forces last week and died Sunday night. (AP Photo/Ahmed Abdel Fattah)

Er staan nieuwe tenten op het Tahrirplein, het verkeersplein in de Egyptische hoofdstad dat begin vorig jaar het toneel was van de volksopstand die oud-president Hosni Mubarak tot aftreden dwong.

Sinds afgelopen donderdag nemen de protesten op het plein en in de rest van het land weer toe. Voor vandaag wordt een massademonstratie verwacht. Ditmaal keren de demonstranten zich tegen de nieuwe president, Mohammed Morsi, en de bevoegdheden die hij zichzelf vorige week toe-eigende, waarmee hij zichzelf „tot farao van Egypte heeft gekroond”, aldus zijn tegenstanders. Morsi zelf noemde zijn besluiten noodzakelijk om de revolutie in Egypte te beschermen. De president heeft onder meer afgekondigd dat zijn beslissingen niet aangevochten mogen worden voor de rechtbank en dat hij naar eigen goeddunken maatregelen mag nemen.

De reacties waren fel. Duizenden Egyptenaren hebben sinds donderdag in verschillende steden gedemonstreerd. Ook aanhangers van president Morsi gingen de straat op om hem te steunen. Het leidde vrijdag tot flinke rellen – het waren de felste demonstraties sinds de president deze zomer aan de macht kwam.

Voor vandaag waren er door beide kanten massabetogingen aangekondigd in Kairo, maar gisterenavond besloten de Moslimbroeders, de partij van de president, hun protest op te schorten uit angst voor botsingen.

De betoging van de oppositie zal nog steeds doorgang vinden. Oppositieleider Hamdeen Sabahy liet gisterenavond weten dat het protest op het Tahrirplein zal aanhouden tot Morsi’s decreet is teruggedraaid. Volgens Sabahy staat het plein symbool voor een „Egypte dat geen dictator accepteert nadat het de oude heeft neergehaald”.