Minister Ploumen wil met kledingbedrijven praten na dodelijke brand Bangladesh

Een begrafenis vandaag in Dhaka van een deel van de slachtoffers van de fabrieksbrand. Foto AP / Pavel Rahman

De Nederlande textielbranche moet meer doen om onveilige situaties aan te pakken in buitenlandse textielfabrieken. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) wil daarom met Nederlandse textielbedrijven als C&A om de tafel.

Ploumen nodigt de kledingsector uit voor een gesprek naar aanleiding van de brand in de Tazreen Fashion-fabriek in Bangladesh, waarbij zaterdag meer dan honderd mensen omkwamen. De brand was geen incident, zegt Ploumen. De afgelopen jaren zijn honderden textielarbeiders in Bangladesh door fabrieksbranden om het leven gekomen.

‘Misdadig nalatig’

Onder de bedrijven die kleding lieten maken in de fabriek in Bangladesh is het Nederlandse C&A. Ploumen noemt het een goede zaak dat een vertegenwoordiger van C&A naar Bangladesh afreist. De keten had de fabriek een order lopen voor 220.000 sweatshirts, meldde EenVandaag vanavond. Ploumen wil met het kledingwarenhuis en andere kledingbedrijven bespreken wat zijen de overheid gezamenlijk kunnen doen om misstanden bij de productie van kleding te bestrijden.

De brand brak zaterdag uit in een textielfabriek in Savar bij de hoofdstad Dhaka. Veel arbeiders zaten als in de val in het acht verdiepingen tellende gebouw, dat niet over nooduitgangen beschikte. Uit woede over de brand gingen duizenden mensen de straat op.

In EenVandaag zei de Stichting Schone Kleren vanavond dat “C&A misdadig nalatig” is geweest:
sitestat