Miljoenen smartengeld geëist van KLM na weigeren zieke passagier

De cabine van een Boeing 777-300 van de KLM. Foto ANP/Marcel Antonisse

Een Hongaarse man sleept de luchtvaartmaatschappijen KLM, Delta Airlines en Lufthansa voor de rechter. Hij eist enkele miljoenen nadat ze vorige maand weigerden zijn ernstig zieke vrouw te vervoeren. Reden hiervoor was het ernstige overgewicht van de vrouw, zo schrijft AD vanochtend.

Enkele dagen nadat de 56-jarige Vilma Soltesz vanuit Boedapst tevergeefs met de KLM naar New York wilde vliegen, overleed zij. De vrouw woog 193 kilo en was volgens de KLM te zwaar voor de twee stoelen waar ze voor betaalde, en ze moest het vliegtuig van het cabinepersoneel verlaten.

Ook de pogingen om een alternatieve vlucht te vinden faalden. Lufthansapersoneel slaagde er zelfs samen met de brandweer niet in de vrouw in haar drie stoelen te krijgen. Delta Airlines geeft ook aan “fysiek niet in staat” te zijn geweest de vrouw aan boord te krijgen.

Volgens de Hongaar leed de vrouw aan diabetes en een nierziekte, waardoor ze veel vocht vasthield. De advocaat van de weduwnaar stelt dat ze niet op tijd bij haar behandelende artsen kon zijn, en overleed aan nierfalen. Iedere airline is gedaagd voor zes miljoen dollar, ongeveer 4,6 miljoen euro aan schadevergoedingen.

    • Annemarie Coevert