Meerderheid Kamer voor afschaffen verbod op godslastering dankzij VVD

De VVD steunt weer een voorstel om het verbod op godslastering af te schaffen. Daarmee is er een meerderheid in de Tweede Kamer die van het verbod af wil, meldt RTL Nieuws

Met de steun van de VVD is er nu weer een Kamermeerderheid voor het schrappen van het verbod op godslastering uit het Wetboek van Strafrecht. Foto ANP / Lex van Lieshout
Met de steun van de VVD is er nu weer een Kamermeerderheid voor het schrappen van het verbod op godslastering uit het Wetboek van Strafrecht. Foto ANP / Lex van Lieshout Met de steun van de VVD is er nu weer een Kamermeerderheid voor het schrappen van het verbod op godslastering uit het Wetboek van Strafrecht. Foto ANP / Lex van Lieshout

De VVD steunt weer een voorstel om het verbod op godslastering af te schaffen. Daarmee is er opnieuw een meerderheid in de Tweede Kamer die van het verbod af wil, meldt RTL Nieuws.

De VVD was aanvankelijk voor het schrappen van het verbod, maar trok de steun in tijdens de vorige kabinetsperiode. De liberalen wilden de SGP niet bruuskeren, omdat de gedoogcoalitie met de PVV van de gereformeerde partij afhankelijk was voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Nu steunt de VVD het voorstel weer. Kamerlid Joost Taverne:

“De VVD is altijd voor dit voorstel geweest. Maar het is geen geheim dat in de vorige politieke constellatie dit voorstel niet bij iedereen op enthousiasme kon rekenen.”

Het schrappen van het verbod op godslastering, dat is ingevoerd in de jaren dertig van de vorige eeuw, is al een jarenlange discussie. Verschillende keren was er een Kamermeerderheid voor, maar kwam het er toch niet van. De verwijdering van het verbod wordt geregeld met een initiatiefwetsvoorstel van D66 en SP. Het voorstel is klaar om behandeld te worden door de Tweede Kamer.