Meerderheid Kamer achter Griekse steunoperatie - oppositie kritisch

Brussel - De Eu ministers van financien met Jeroen Dijsselbloem zijn bij elkaar in Brussel om de financieele crisis van Griekenland het hoofd te bieden, 's nachts laat om 02:30 u komen zij uit de vergadering om uitleg te geven over het accoord welke is gesloten in beginsel tussen de eu lidstaten. foto: ANP/Evert-Jan Daniels
Brussel - De Eu ministers van financien met Jeroen Dijsselbloem zijn bij elkaar in Brussel om de financieele crisis van Griekenland het hoofd te bieden, 's nachts laat om 02:30 u komen zij uit de vergadering om uitleg te geven over het accoord welke is gesloten in beginsel tussen de eu lidstaten. foto: ANP/Evert-Jan Daniels Dijsselbloem staat 's nachts in Brussel de pers te woord. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt zich achter de steunoperatie aan Griekenland te scharen. Toch is de oppositie kritisch.

Na een marathonvergadering werd vannacht besloten dat Griekenland ruim 44 miljard euro aan eerder toegezegde steun krijgt uitgekeerd. Ook wordt de rente op Griekse leningen verlaagd en de looptijd van de leningen verlengd.

In een eerder Kamerdebat sprak minister Dijsselbloem van Financiën al over de mogelijkheden van lagere rente en langere looptijd voor de Griekse schulden. Alleen de SP en de PVV waren daar destijds tegen. Morgen debatteert de Kamer over de Griekse noodsteun.

Nijboer: strenge voorwaarden terecht

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is blij dat de partijen tot overeenstemming zijn gekomen:

“Griekenland heeft ook forse inspanningen geleverd. Terecht dat er nu ook strenge voorwaarden worden gesteld aan de belastinginning.”

Koolmees: Rutte breekt weer verkiezingsbelofte, maar verstandig besluit

Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees heeft Rutte voor de derde keer een verkiezingsbelofte gebroken. Hij verwijst naar de belofte die de VVD deed tijdens de campagne om alle werkenden 1.000 euro te schenken, dat er niet gemorreld zou worden aan de hypotheekrenteaftrek en dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. Desondanks noemt Koolmees het akkoord dat vannacht is gesloten een verstandig besluit.

“Het gaat Nederland weliswaar geld kosten, maar op de lange termijn is dit het beste besluit. Het is in ons eigen belang om Griekenland nu steun te verlenen, zodat ze niet andere landen meetrekken in hun problemen. Als Griekenland failliet zou gaan is dat duurder voor Nederland dan de steun die we het nu verlenen.”

Wel vraagt Koolmees zich af of dit voldoende perspectief biedt voor Griekenland op de langere termijn. De schuldenlast van Griekenland blijft zelfs met dit pakket heel hoog.

Merkies: rekening nu bij belastingbetaler

SP-Kamerlid Arnold Merkies noemt de uitkomst teleurstellend. In een eerder Kamerdebat liet de SP zich al kritisch uit over de voorgestelde aanpak van Dijsselbloem, evenals de PVV.

“Een schuldsanering blijft nodig, vooral voor private schulden. Nu wordt de rekening bij de belastingbetaler gelegd.”

Ook Wilders is niet blij met het resultaat:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Rutte weer soft voor Grieken maar keihard voor NL. Griekse deal kost ons 1 mld extra. Niet Marx Rutte maar Markos Ruttos #daargaanweweer  

Deal kost Nederland 70 miljoen per jaar

Alle eurolanden zien af van de winst op de leningen aan Griekenland, welke pas later worden terugbetaald. Dat kost Nederland volgens minister Dijsselbloem van Financiën ongeveer 70 miljoen euro per jaar, voor een periode van 14 jaar. “Ik zeg dat zonder enig plezier”, reageert Dijsselbloem voor de camera van de NOS.

“Maar ik weet wel dat het daarmee qua risico’s en omvang voor Nederland beperkt is gebleven. Alle andere scenario’s waren duurder, dus daarom vind ik dit verdedigbaar.”

Het akkoord betekent niet dat Nederland de leningen aan Griekenland gegarandeerd terugkrijgt. Het is heel belangrijk dat Griekenland wel betaalt, benadrukte Dijsselbloem. “Maar of we alles toch krijgen, daarover zijn er geen garanties. Ik heb steeds gezegd dat daar grote risico’s aan verbonden zijn”, aldus Dijsselbloem.

‘Akkoord is verpakte kwijtschelding’

Het IMF wil een groot deel van de Griekse schulden kwijtschelden, maar zover wilden de euroministers gisteravond niet gaan. Volgens monetair econoom Ivo Arnold is het akkoord wel degelijk een zachte kwijtschelding, zo zei hij vanochtend op Radio 1.

Het akkoord is nog niet definitief: een aantal landen wil eerst goedkeuring krijgen van hun parlementen.

    • Marije Willems