Massaprotest in Kairo - oproep tot vertrek van Morsi

In Egypte zijn op het Tahrirplein in Kairo de grote protesten tegen president Morsi begonnen. Duizenden demonstranten zijn al verzameld op het plein en drie marsen uit verschillende delen van de stad zijn nog op weg om zich bij hen te voegen.

Bekende beelden: demonstranten protesteren massaal op het Tahrirplein in Kairo terwijl ze eisen dat de Egyptische president Morsi het decreet intrekt waarmee hij zichzelf veel macht geeft. Foto REUTERS / Asmaa Waguih
Bekende beelden: demonstranten protesteren massaal op het Tahrirplein in Kairo terwijl ze eisen dat de Egyptische president Morsi het decreet intrekt waarmee hij zichzelf veel macht geeft. Foto REUTERS / Asmaa Waguih Bekende beelden: demonstranten protesteren massaal op het Tahrirplein in Kairo terwijl ze eisen dat de Egyptische president Morsi het decreet intrekt waarmee hij zichzelf veel macht geeft. Foto REUTERS / Asmaa Waguih

In Egypte zijn op het Tahrirplein in Kairo nog steeds grote protesten tegen president Morsi bezig. Duizenden demonstranten zijn al uren op het plein aanwezig, voor wat het begin van een bezetting moet worden volgens de demonstranten.

De demonstranten eisen volgens onze correspondent Gert van Langendonck onder andere dat het decreet wordt ingetrokken dat president Morsi donderdag aankondigde, waarin hij zichzelf tijdelijk ongekende bevoegdheden toekende. Anderen roepen op tot het vertrek van Morsi.

Volgens Langendonck is het opvallend dat er ook veel welgestelde mensen meelopen:

“Het gaat verder dan de gebruikelijke activisten en straatvechters. Dat betekent dat het protest breed gedragen wordt, er zijn bijvoorbeeld ook aanhangers van Mubarak.”

De oude leuzen van de revolutie vorig jaar januari, waarbij president Hosni Mubarak werd afgezet, worden door de demonstranten dan ook nu herhaald. Ook tegenstanders van de revolutie destijds, zijn nu aan het protesteren tegen Morsi, zo schreef al Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom:

Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom Het blijft een rare coalitie op Tahrir: voor- en tegenstanders van de revolutie samen tegen #Morsi

Volgens Langendonck verloopt het tot nu toe vrij rustig:

“De gebruikelijk relschoppers vechten bij de Amerikaanse ambassade wel met de politie, maar het blijft op het plein rustig.”

Al is het wel onduidelijk welke kant het zal opgaan en of de demonstranten bijvoorbeeld de hele nacht gaan blijven:

“In principe moet dit het begin van een bezetting weer worden. Het staat vol met tenten op het plein. Maar er valt verder weinig over te voorspellen of dat ook zo uitpakt.”

Bekijk hier live beelden van de demonstratie.

De massademonstratie was aangekondigd. Sinds vrijdag demonstreren Egyptenaren al. In aanloop naar de demonstratie waren vanochtend en vanmiddag al rellen in de hoofdstad.

    • Anouk van Kampen