Kortkolom sport

Boek Hamilton wint Angelsaksische prijs

Hoofddorp. De autobiografie The Secret Race van oud-wielrenner Tyler Hamilton heeft de prestigieuze William Hill Book of the Year-prijs gewonnen voor het beste sportboek in de Angelsaksische literatuur van 2012. Hierin schrijft de Amerikaan over het dopinggebruik binnen US Postal, het team van de onlangs ontmaskerde dopingzondaar Lance Armstrong. The Secret Race luidde mede diens val in. Hamilton erkent in het boek net als Armstrong jarenlang doping te hebben gebruikt. Hij moest om die reden een olympische medaille inleveren. Ironisch genoeg won Armstrong dezelfde prijs in 2000 voor zijn boek It’s not about the bike. (NRC)

FIFA verwacht op WK 2014 half miljoen fans

Rio de Janeiro. Het WK voetbal in Brazilië wordt in 2014 door een half miljoen fans bezocht. Die verwachting sprak Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond FIFA, gisteren in Rio de Janeiro uit. Naar het WK in Zuid-Afrika trokken twee jaar geleden driehonderdduizend supporters. De FIFA-bestuurder liet weten dat hij met de stadions geen problemen verwacht in aanloop naar de Confederations Cup en de eindronde zelf. De Confederations Cup, de generale repetitie voor het WK, wordt volgende zomer gehouden. De zes speelsteden zijn Fortaleza, Salvador, Recife, Belo Horizonte, Brasilia en Rio de Janeiro. De openingswedstrijd van het WK vindt een jaar later plaats in São Paulo. (Novum)

Wüst mist door griep wereldbeker Astana

Rotterdam. Schaatsster Ireen Wüst laat komend weekeinde ook de wereldbekerwedstrijden in de Kazachse hoofdstad Astana aan zich voorbijgaan. De tweevoudig olympisch kampioene is net hersteld van griep. Dit meldde Omroep Brabant vanochtend. Wüst deed anderhalve week geleden in Heerenveen wegens griepverschijnselen mee in de achterhoede op de drie kilometer. Ze miste hierdoor afgelopen weekeinde de wereldbekerwedstrijden in het Russische Kolomna. Wüst gaat deze week wel op trainingskamp – met ploeggenoot Sven Kramer in het Duitse Inzell. (NRC)

Napoli stoot Inter van tweede plek in Serie A

Cagliari. De Italiaanse voetbalclub Napoli is ten koste van Internazionale gestegen naar de tweede plaats in de Serie A. De Napolitanen boekten een 1-0 uitzege bij Cagliari, terwijl Inter met dezelfde cijfers onderuit ging in Parma. Juventus blijft koploper, ondanks de 1-0 nederlaag bij Milan. Napoli verkleinde de achterstand tot twee punten. Bij Inter ontbrak Wesley Sneijder. De club wil de Nederlander een verlaagde aanbieding laten tekenen. (Novum)

Espanyol ontslaat Argentijnse coach

Barcelona. De Argentijn Mauricio Pochettino is ontslagen als trainer van Espanyol. De oud-international wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte competitiestart. De tweede club uit Barcelona staat laatste op de ranglijst. Pochettino was sinds 2009 trainer van Espanyol, de club waar hij eerder twee jaar speelde. (Novum)