Kortkolom economie

Tankopslagbedrijf Odfjell voor rechter

Rotterdam. Het tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek moet voor de rechter verschijnen voor het overtreden van veiligheidsvoorschriften. Volgens justitie is er kankerverwekkend benzeen gelekt en werden procedures voor het werken met gevaarlijke stoffen niet goed nageleefd. Ook werden lekkages niet gemeld bij de milieudienst. Odfjell heeft volgens het Openbaar Ministerie te weinig aandacht getoond voor de veiligheid. Bij een van de drie incidenten waarvoor Odfjell zich moet verantwoorden verrichtten werknemers op tankdaken metingen naar benzeen, terwijl ze onvoldoende beschermd waren. Odfjell ligt onder vuur vanwege milieu- en veiligheidsovertredingen. Eind juli werd de tankopslag bij het bedrijf stilgelegd. De eerste zitting bij de rechtbank is 6 december. (Novum)

Vastgoedinvesteerder La Perla alsnog failliet

Amsterdam. La Perla, een investeringsmaatschappij voor luxe vakantievilla’s, is gisteren door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Het bedrijf van projectontwikkelaar Geert Duizendstraal verkeerde al 2 jaar en 10 maanden in surseance van betaling. Het bedrijf leende geld bij vrienden, bekenden en zakenpartners van Duizendstraal en ontwikkelde vervolgens villa’s in onder meer Spanje, Panama en Antigua die met een mooie winst werden verkocht. Het bedrijf raakte in 2009 in de problemen door de kredietcrisis. Banken waren niet bereid het bedrijf geld te lenen om verder te kunnen werken. Dat de surseance van betaling nu is omgezet in een faillissement komt volgens de bewindvoerder van het bedrijf omdat de belastingdienst niet wilde meewerken aan een akkoord om uit de surseance te komen. (NRC)

Energieproductie met 4 procent gedaald

Amsterdam. De energieproductie in Nederland is vorig jaar na vier jaren van stijging afgenomen. Dat komt vooral doordat centrales die op gas en kolen draaien hun productie terugschroefden. Dat meldt het CBS vandaag. De productie van energie bedroeg vorig jaar 113 miljard kilowattuur. Dat is 4 procent oftewel vijf miljard kilowattuur minder dan het jaar daarvoor. De uit biomassa opgewekte energie bleef gelijk. De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen steeg vorig jaar met bijna 10 procent. Die stijging is volledig toe te schrijven aan elektriciteit uit wind. De productie daarvan steeg met ruim een kwart. De afname komt vooral doordat de energieopwekking uit fossiele brandstoffen 7 procent daalde. (Novum)

Verzekering voor verplicht eigen risico

Amsterdam. Het verplichte eigen risico in de zorg van 350 euro is met een aparte verzekering te omzeilen. Mensen die jonger zijn dan veertig jaar betalen daarvoor 150 euro per jaar. Mensen ouder dan veertig jaar betalen 210 euro, zegt het nieuwe zorglabel Zorgeloos vandaag in De Telegraaf. Zorgeloos is de eerste verzekeraar die het eigen risico verzekert, herverzekeraar Lloyd’s London staat garant voor de constructie. Voorwaarde is wel dat ook de basisverzekering bij het label wordt afgesloten. (Novum)