Kortkolom cultuur

Geert Joris gaat Taalunie leiden

Brussel. De Vlaming Geert Joris, directeur van de brancheorganisatie voor uitgevers en boekwinkels Boek.be, wordt de nieuwe secretaris van de Nederlandse Taalunie. Dat maakten de Vlaamse en Nederlandse ministers van Onderwijs gisteren bekend in Brussel. Geert Joris zei dat hij de Taalunie bekend wil maken bij een groot publiek en dat het imago van de organisatie nu te „stoffig” is. In de Taalunie, die het Groene Boekje uitgeeft, werken Nederland en Vlaanderen samen aan hun taalbeleid. Joris wil zich ook meer gaan richten op doelgroepen: te veel mensen spreken volgens hem niet goed genoeg Nederlands of spellen niet goed, waardoor ze minder kans hebben op werk. „Dat heeft dus economisch gevolgen.” (NRC)

Rovers museum Olympia opgepakt

Rotterdam. De Griekse politie heeft drie mensen opgepakt die worden verdacht van een gewapende roofoverval begin dit jaar op het archeologisch museum van Olympia. Ze werden opgepakt nadat ze een ruim 3000 jaar oude gouden zegelring voor 1 miljoen euro trachtten te verkopen aan een pseudokoper van de politie. (AP)

Gouden Harp voor Racoon en Tuinfort

Rotterdam. Racoon, De Jeugd van Tegenwoordig en producent Giorgio Tuinfort hebben gisteren in Beeld en Geluid in Hilversum een Gouden Harp gekregen. Auteursrechtenorganisatie Buma deelde de prestigieuze muzikale oeuvreprijzen voor de vijftigste keer uit. (Novum)