Kortkolom buitenland

Doden bij aanval op politiebureau Abuja

LAGOS. Gewapende mannen hebben gisteren een groot politiebureau aangevallen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, waarbij dertig gevangenen zijn bevrijd, onder wie leden van de radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram. Zeker twee agenten kwamen om bij de bestorming. De aanval volgt op de publicatie van een kritisch rapport van Amnesty International, waarin het bureau wordt omschreven als een voormalig slachthuis waar vermeende Boko Haram-leden worden gemarteld en voor onbepaalde tijd worden vastgehouden. Volgens het rapport zaten ruim honderd vermeende terroristen vast op het bureau. (AP, Reuters)

Omstreden kieswet in Hongarije

Rotterdam. Het Hongaarse parlement heeft gisteren een nieuwe kieswet goedgekeurd die kiezers verplicht zich bij iedere verkiezing opnieuw te registeren. De maatregel is zeer omstreden. De drie oppositiepartijen beschuldigen regeringspartij Fidesz, die beschikt over een tweederde meerderheid, van een manoeuvre om haar onwelgevallige kiezers buitenspel te zetten. Volgens de regering is de nieuwe wet nodig omdat de mogelijkheden voor etnische Hongaren in het buitenland om mee te stemmen, zijn vergroot. (NRC)

Protestacties van Tibetaanse studenten

Beijing. Volgens verschillende bronnen hebben zich opnieuw vier Tibetaanse studenten in brand gestoken. Dat is zaterdag en zondag gebeurd, in de Chinese provincies Gansu, Sichuan en Qinghai. Drie van hen hebben dat niet overleefd. Een duizendtal studenten van een medische opleiding in de provincie Qinghai heeft gisteren deelgenomen aan protesten tegen de verspreiding van een boek waarin bestudering van de Tibetaanse taal zinloos wordt genoemd. (BBC)

Brand in werkplaats doodt 14 Duitsers

Berlijn. Bij een brand in een sociale werkplaats in het Zuid-Duitse stadje Titisee-Neustadt, in het Zwarte Woud, zijn gisteren veertien mensen omgekomen. Zeven mensen raakten gewond. In het centrum, dat wordt beheerd door de katholieke hulporganisatie Caritas, werken iedere dag tussen de 100 en 120 mensen met een geestelijke beperking. (AP)

Massale betoging in Rio tegen oliewet

Rio de Janeiro. Ongeveer 200.000 betogers hebben in Rio de Janeiro geprotesteerd tegen een wet die de olie-inkomsten gelijker verdeelt over de verschillende deelstaten. De olierijke staat Rio zou hierdoor ongeveer 1,3 miljard euro minder te besteden hebben. Volgens de betogers zullen het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 hieronder lijden. (BBC)

Schade door orkaan Sandy 24 miljard

New York. De orkaan Sandy heeft voor ruim 24 miljard euro aan schade aangericht in de Amerikaanse staat New York. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo gisteren bekendgemaakt. (AP)