Kortkolom binnenland

OM in hoger beroep om Facebookmoord

Arnhem. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen een uitspraak in de zogenoemde Facebookmoordzaak, zo maakte het gistermiddag bekend. In januari werd het 15-jarig meisje Winsie Hau vermoord na een ruzie die begon op de sociale netwerksite Facebook. Ook dader en opdrachtgevers waren minderjarig. De rechtbank veroordeelde de twee opdrachtgevers eerder deze maand tot twee jaar jeugddetentie en behandeling in een inrichting voor jeugdigen, de maximale straf die volgens het jeugdrecht opgelegd kan worden. Het OM had vijf jaar cel en tbs volgens het volwassenenrecht geëist. (NRC)

Oud WO II-kamp biedt afrastering aan

Utrecht. Voormalig Kamp Amersfoort gaat stukjes verkopen van het prikkeldraad dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangenen scheidde van de buitenwereld. De stukjes zijn in een beperkte oplage van vijftig exemplaren te koop voor tien euro per stuk. Kamp Amersfoort heeft geen geld voor het conserveren van opgravingen en „niet genoeg ruimte in de vitrines” om het prikkeldraad tentoon te stellen. In het kamp zaten in de oorlog meer dan 35.000 gevangenen. (NRC)

Kamerlid legt taak neer na filmpje

Den Haag. Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (PvdA) legt tijdelijk zijn portefeuille geestelijke gezondheidszorg neer. Dat heeft hij bevestigd. Pownews meldde gisteren dat Kuzu heeft gefigureerd in een Turks filmpje voor de website van een bureau dat bemiddelt bij het afsluiten van zorgverzekeringen. Volgens Kuzu heeft hij tijdens een festival meegewerkt aan een filmpje waarvan hij niet wist dat het commercieel gebruikt zou worden. Hij heeft „nietsvermoedend een paar vriendelijke woorden gesproken”. Kuzu noemt zijn optreden achteraf „onhandig”. (NRC)

Vlucht na dodelijk straatrace-ongeluk

Rotterdam. Twee Eindhovenaren die afgelopen zondag betrokken waren bij een auto-ongeluk, waarbij twee Belgen omkwamen, zijn naar Nederland gevlucht. Toen de politie hen in het ziekenhuis wilde spreken, bleken ze ondanks hun verwondingen al verdwenen, schreef de Belgische krant Het Laatste Nieuws vandaag. De Brabanders namen het in een illegale straatrace op tegen drie Belgen. Bij een rotonde kwam het tot een botsing. Een van de Belgen overleed direct na het ongeluk. De andere bezweek gisteren aan zijn verwondingen. (Novum)

Vier relschoppers Haren veroordeeld

Groningen. Opnieuw zijn vier minderjarigen wegens betrokkenheid bij de rellen in Haren door de kinderrechter in Groningen veroordeeld tot werkstraffen tot 40 uur. Twee van hen moeten ook 250 euro storten in een schadefonds. Een derde verdachte krijgt een rekening van Haren voor vernieling van een verkeersbord. Tegen een vierde was een schadevergoeding van ruim 16.000 euro geëist, wegens vernieling en plundering van een Albert Heijn-winkel. Die eis is door de rechter afgewezen. (NRC)