In de wijk Gangnam loopt men niet heel warm voor dat dansje van Psy

Psy in Sydney, waar de Koreaan uiteraard ook niet van de pc-schermen te slaan is. Foto AFP/Greg Wood

Madonna weet het, Ban Ki-moon weet het en talloze imitators weten het: als je nog niet op beeld bent vastgelegd met denkbeeldig paard hoor je er niet bij. Maar de Koreanen in de Seoulse wijk Gangnam, wat vinden die daar eigenlijk van? Niet zo veel, schrijft NRC-redacteur Floris van Straaten, die zelf poolshoogte ging nemen.

Overige Zuid-Koreanen en honderden miljoenen mensen elders in de wereld hebben de 34-jarige Psy inmiddels aan een wereldrecord kliks op YouTube geholpen. Veel mensen uit de buurt waarnaar de dansstijl vernoemd is reageren tamelijk lauw op dit succes, beschrijft Van Straaten vandaag in nrc.next: “Nergens in de wijk is tijdens een urenlange wandeling ook maar een enkele beeltenis van de popartiest te vinden.”

De interesse in de wijk is wel flink toegenomen, meldde Tonight5News onlangs:
http://www.youtube.com/watch?v=Ax3e5CrkJHw

Psy, die in werkelijkheid Park Jae-sang heet, is volgens een fan die Van Straaten spreekt zelf afkomstig uit de wijk :

“Hij steekt dus ook de draak met zichzelf. Zijn vader is een gefortuneerde zakenman, die zijn zoon naar de Verenigde Staten stuurde om te studeren, met de bedoeling zijn vaders zaak op den duur over te nemen. Maar Psy schreef zich stiekem in voor een muziekopleiding aan de universiteit van Berkeley. Toen zijn vader er achterkwam, staakte hij de betalingen aan zijn zoon subiet.”

De vader van Psy past goed bij de omschrijving van Gangnam:

“De luxueuze levensstijl knalt de bezoeker van Gangnam overal tegemoet. Luxe autozaken van merken als BMW, Jaguar en Ferrari, een hel verlicht en geheel transparant elektronicaparadijs van Samsung, en het wemelt er van de dure koffietentjes en restaurants.

In Gangnam staan de meest prestigieuze universiteiten en is de grootste rijkdom geconcentreerd, volgens sommige berekeningen zelfs 7 procent van het Koreaanse bruto nationaal product.”

Voor een beeldimpressie: een Amerikaanse reiziger filmde, ver voor de Psy-hype, een middag-en avondwandeling in de wijk.

Koreanen van buiten Gangnam hebben volgens onze verslaggever geen al te hoge dunk van de inwoners van deze wijk, die volgens hen vol zit met nouveaux riches:

“‘Ze zijn dikwijls arrogant’, zegt de een. ‘Let op de neuzen van de meisjes in Gangnam’, zegt een ander. ‘Die zien er allemaal precies hetzelfde uit omdat ze naar de plastisch chirurg zijn geweest.’”

Van Straaten kreeg echter ook een grote fan te pakken:

“Hij is heel geestig en origineel. Hij overdrijft een beetje, maar veel ervan klopt wel.”

‘Psy helpt Zuid-Korea aan een goed imago’

Bij de meeste Zuid-Koreanen kan Psy niet meer kapot. Minister van Buitenlandse Zaken Kim Sung-kwan draaide er in een gesprek met deze krant niet omheen: “Psy heeft het als ambassadeur voor het imago van Zuid-Korea in de wereld veel beter gedaan dan wij.” VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, zelf een Zuid-Koreaan, ontving Psy eind oktober en erkende ruiterlijk dat hij niet langer de bekendste Zuid-Koreaan ter wereld is.

En de kunstenaar zelf? Die ondergaat al dit eerbetoon met gemengde gevoelens. Laatst ontstond er ophef omdat hij in Canada voor de camera’s had staan roken met achter hem een bordje dat dat niet mocht. Zo wil de zanger niet leven, klaagt hij:

“Zo’n verantwoordelijke figuur ben ik niet. Ik haat dat woord, verantwoordelijkheid. Vóór Gangnam Style was ik niet verantwoordelijk en nu moet ik ineens aldoor braaf zijn.”

ABC interviewde Psy over zijn plotse wereldsucces:

Madonna kwam eerder deze maand in New York dan eindelijk in actie met de Koreaan:

En om het af te leren, het filmpje waar het allemaal om begon:

Lees het hele artikel van Floris van Straaten over zijn bezoek aan Gangnam vandaag in de digitale editie.

    • Annemarie Coevert