Hiddink kondigt ‘in principe’ afscheid aan als trainer

Hiddink afgebeeld als aanvoerder in de strijd op een enorm spandoek van Anzhi-supporters voor het duel tegen Liverpool eerder deze maand. Foto Reuters / Grigory Dukor

Het blijft wel kriebelen, maar Guus Hiddink vindt dat hij ervoor moet waken dat hij zichzelf gaat herhalen. En dus verwacht hij in juni zijn trainingspak aan de wilgen te hangen. “Je moet wel oppassen dat de mensen gaan zeggen: daar heb je hem weer.”

De wereldwijd geroemde coach zegt in een gesprek met de NOS nog elke dag de energie te hebben om het veld op te stappen, maar wil zichzelf niet blijven herhalen tegenover voetballers. Anzhi Makhachkala, momenteel tweede in de Russische Premjer Liga en op koers voor Champions League-voetbal, is naar Hiddink denkt zijn laatste club.

‘Jonge spelers en trainers begeleiden’

De verbintenis die Hiddink begin dit jaar aanging met de steenrijke club uit Dagestan voorzag ook in een einde van de verbintenis na het lopende seizoen. De geboren Varssevelder verwacht niet in een zwart gat te terecht te komen en wil nog heel graag in de voetbalwereld actief blijven. Hij denkt dan aan het adviseren van jonge spelers en trainers over hoe ze met non-commerciële voetbalzaken, zoals carrièreplanning, moeten omgaan. “Dat lijkt me wel interessant.”

Guus Hiddink werd in 2007, na Johan Cruijff en Rinus Michels, met een oeuvreprijs onderscheiden door de KNVB. Hij won in twee periodes bij PSV zes keer de landstitel en onder meer de Europa Cup I in 1988. Met Real Madrid pakte hij in 1998 de Wereldbeker. Met Oranje en Zuid-Korea werd hij vierde op het WK in ’98 en 2002 en Rusland loodste hij naar de halve finale van het Ek in 2008. Een jaar geleden werd hij ontslagen door de Turkse voetbalbond.

    • Jules Seegers